Idols-finalisten: Ik maak muziek tot ik geen adem meer heb

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Weet je al welke kant je op wilt na Idols?

Nathalie: popmuziek. Ik wil muziek blijven maken tot ik gewoon geen adem meer heb. Ik zal geen musicals doen. Over een tijdje misschien, maar ik wil nu een hit scoren en in Ahoy optreden. Ik wil een wereldster worden. Je kan mijn favoriete muziek zien aan mijn beste optredens tijdens de live shows: Beegees, Tina Turner , Beyoncé, Jennifer Holiday. Zulke dingen. Soul, Gospel flavour, jazzy... Ik wil ook ooit zingen met Beyonce. Zij is fantastisch. Als ik met haar mag zingen, dan val ik flauw!"
Nikki: "Ik vind het moeilijk om daar antwoord op te geven. Ik ben ook afhankelijk van andere partijen. We doen alles in overleg, zij willen het beste voor jou, omdat het voor hen geloofwaardiger is. Maar zelf zou ik gaan voor een mix van het pop, rock en soul genre. Dat vind ik heel leuk. Maar geen musicals, misschien wel een hele leuke filmrol. Succes in het buitenland zou ik ook graag willen. Ik heb in het buitenland gewoond en ik spreek heel goed Engels. Ik denk daarom ook dat het haalbaar zou zijn. Maar eerst Nederland veroveren! Niet met Nederlandse nummers, ik ben een Brabants meisje, dus het is lastig voor mij om van mijn zachte G af te komen. Engels is gemakkelijker voor mij."

Schrijven jullie zelf ook nummers?

Nathalie: "Ja, in het Engels en mijn moeders taal. Swahili en Frans."
Nikki: "Op dit moment niet, ik zou het wel willen. Maar tot nu toe heb ik het steeds te snel opgegeven. Ik dacht: dat kan ik niet. Maar de laatste tijd ben ik meer aan het schrijven en ik merk dat ik dat toch wel lekker weg kan schrijven. Ook al is het maar een verhaal. Dus misschien dat ik dat toch ooit kan oppakken. So who knows."

Hoe zie je jezelf in de toekomst? Huisje, boompje, beestje?

Nikki: "Ik zal altijd blijven zingen, ik zal altijd een zangeres blijven in welke vorm dan ook. Ik zie mezelf in de toekomst ook wel als moeder." Ze vervolgt lachend: "Ik ben gek op kinderen en ik wil graag een groot gezin, misschien wel tien kinderen! Maar voor alles is een tijd!"
Nathalie: "Ik wil later ook graag trouwen en kinderen krijgen, ik ben dol op kinderen. Maar ik zal altijd blijven zingen, de zingende moeder!"

Er zijn veel BN'ers die hun bekendheid inzetten voor een Goed Doel. Zou jij dat ook willen doen?

Nathalie: "Ik vind dat heel erg belangrijk. Dat wil ik ook kunnen doen. Kinderen helpen, mensen met aids, mensen die een moeilijke ziekte hebben. Er zijn zoveel goede doelen. Ik wil zeker meedoen, maar weet nog niet welke, want er zijn er zoveel."


Enige weken geleden trok Gordon nogal van leer over het Nederlandse publiek. Ze zouden medelijden hebben met de kandidaten en daarom stemmen. Het publiek zou geen muziekkennis hebben. Ik voelde mij aangesproken en niet op een positieve manier. Hoe komt dat over bij de kandidaten?

Nikki: "Dat vind ik moeilijk, want je zit wel in een positie waarin je weggestemd kan worden. Dus maakt het mij niet uit hoe het publiek stemt, als ze mij maar niet wegstemmen. Ik snap heel goed wat je bedoelt, omdat ik dat zelf ook een beetje voelde. Ik vroeg me af of je dat nou wel zou moeten zeggen. Ik vind dat niet echt bevordelijk voor een programma als Idols of voor je eigen imago, dus ja, ik ben het wel met je eens wat dat betreft. Maar aan de andere kant: iedereen heeft recht om zijn eigen uitspraken te doen."

Heeft de jury altijd gelijk met hun kritiek?

Nathalie: "Niet altijd. Maar alles is goed om mee te nemen, om sterker van te worden. Ze kunnen ook iets zeggen waarvan ik denk: dat klopt niet. Maar dat neem ik dan mee voor een ander nummer. Om dat nummer nog beter te maken."

Wie is jouw favoriete Idol tot nu toe?

Nathalie bloost een beetje en zegt zachtjes: "Jim, omdat hij zo mooi is."

De vorige Idols hebben misschien de status popidool niet helemaal waar gemaakt. Waar ligt dat aan denk je?

Nikki: " Dat lag ook aan de persoon en hoe je overkomt op het publiek. Zien ze je als ster, accepteren ze je als een ster? Je moet geloofwaardig zijn voor die rol. Daar kan je niet veel aan doen. Gewoon doorgaan, niet denken dat alles klaar ligt. Het is keihard knokken geblazen. Iedereen die succesvol is, makelaars, accountants, zangeressen of artiesten, dat zijn allemaal mensen die kei en keihard werken voor datgene wat ze bereikt hebben. Dus zo werkt het ook voor ons."

Bestaat er zoiets als het 'Juk van Idols', zoals Raffaela dat heeft genoemd?

Nikki: "Daar heb ik vaak over nagedacht. Daarom heb ik na Idols 1 ook niet meer mee gedaan. Maar als je je erover heen zet en bewijst dat je een waardige artiest bent, dan doet dat er niet meer toe. Kijk naar Marco Borsato en Gerard Joling. Zij hebben hun sporen verdiend en je denkt bij hen ook niet 'Soundmixshow'!"

Wat is het beste advies dat je in je leven gekregen hebt?

Nikki:"Climb every mountain is de afgelopen weken echt mijn levensmotto geweest. En blijf altijd dromen!"
Nathalie: "Het beste advies dat ik de afgelopen tijd gekregen heb, kwam van een fan op hyves: Nathalie blijf gewoon jezelf, dat is wat Nederland wil!"

Tot slot: Wie gaat er winnen?

Nathalie: "Voor mij hebben wij allebei al gewonnen. Kijk, eentje gaat winnen, ik wil graag winnen maar Nikki ook. Ik zit ook in finale, Nikki ook. Zaterdag weten we het pas. Wie meer stemmen in halve finale had, maakt eigenlijk niet meer uit. Het ligt aan het nummer dat je zingt. Of men het leuk vond. Ik denk dat ik het goede nummer voor de finale heb. Er is geen concurentiestrijd, we zijn echt twee andere mensen. Het gaat nu echt aan de smaak liggen en hoeveel fans je hebt. Als ik dezelfde style zou hebben, dan zou ik me zorgen maken. Nu niet, zij is echt anders."
Nikki: "We zijn echt bevriend, er is geen haat en nijd. Ik voel wel van: 'dit is mijn concurrent', maar we kunnen het wel heel goed gescheiden houden. We zijn twee hele verschillende zangeressen, het is appels met peren vergelijken. Ik ben ook niet bang voor haar, het doet er niet toe wie gaat winnen, het is nu een kwestie van smaak. Ik geef altijd alles, aanstaande zaterdag dus ook. Over mijn kansen wil ik niets zeggen, dat is echt fiftyfifty. Verder doe ik er geen uitspraken over, want als ik zeg dat ik win, benadeel ik Nathalie en als ik zeg dat Nathalie wint, dan lijkt het alsof ik geen geloof heb ik mijzelf. En hoe kan je nu stemmen op iemand die niet in zichzelf gelooft?"

En waarom zouden mensen op jou moeten stemmen?

Nikki: "Ik heb er keihard voor gewerkt. Maar nogmaals: het is een kwestie van smaak. Het is geen kwestie meer van mensen overtuigen, ik heb de mensen al laten zien wat ik kan en Nathalie heeft hetzelfde gedaan. Het winnen van Idols maakt wel uit, de status neem je mee. Op de langere termijn maakt het niet meer uit, maar het is wel Idols en daar zit ik om te winnen. I always go for the first place."

Het gesprek loopt ten einde, we hebben gevraagd wat we wilden weten. Nathalie, Nikki nemen afscheid. Nathalie grapt: "Mochten jullie nog vragen voor mij hebben, dan kan je deze week altijd smsen naar 5656!"