Niets blijft onder ons

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Jasira's vader is zeer streng en moet haar nieuwe normen en waarden bijbrengen, zoals ze dat in het Midden-Oosten gewend zijn. Zodra Jasira maar iets doet, wat volgens haar vader niet door de beugel kan, krijgt ze te letterlijk maken met zijn harde hand. Jasira is echter een tiener zoals vele anderen en ze worstelt met de seksuele ontwikkelingen van haar lichaam. Dat valt de buurman van haar vader, een reservist in het Amerikaanse leger, ook op. Ze wil experimenteren om van meisje een vrouw te worden, maar de buurman maakt hier echter misbruik van. Dit leidt tot een soort van relatie, die puur op seks gebaseerd is. Maar het feit dat Jasira eigenlijk niet weet waar ze mee bezig is, maakt dat verkrachting een betere omschrijving van deze 'relatie' is.

En dan is Thomas er ook nog; haar zwarte vriendje op school. Een vriendje dat Jasira chanteert, om zijn eigen seksuele verlangens te vervullen. Hierdoor krijgt Jasira in plaats van een normale opvoeding een kijkje in een seksuele hel. Ze weet niet meer waar ze heen kan of waar ze het zoeken moet. Melina, een zwangere buurvrouw, biedt Jasira haar huis en een luisterend oor aan, waar Jasira op een dag dankbaar gebruik van maakt.

Al met al lijkt Niets blijft onder ons een zwaar boek, juist omdat de thema's zo aangrijpend zijn. Ze wordt mishandeld door haar vader, verkracht door de buurman, gechanteerd door haar vriendje en ga zo maar door. Het leest echter niet 'zwaar', maar dat komt omdat Jasira's gevoelens over het gebeuren niet letterlijk beschreven worden. Je moet ze tussen de regels door lezen of aanvoelen en dat maakt ook dat sommige handelingen of reacties van Jasira niet logisch overkomen. Daarentegen geeft het wel goed weer hoe een ontluikende tiener kán reageren, soms zelfs kinderlijk en naïef. Het boek is daarom zeer goed te lezen en op zijn tijd zelfs grappig. In ieder geval een debuut om trots op te zijn!


Niets blijft onder ons
Alicia Erian

321 bladzijden
Uitgeverij Sirene
ISBN: 0743285123