Liefde en Los zand

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Kim Elants (28) groeit op in een dorpje bij Amersfoort. Na de middelbare school verlaat ze het ouderlijk huis om in Groningen Communicatie- en Informatiewetenschappen te gaan studeren. Daar ontmoet ze haar vriend met wie ze gaat samenwonen. Ze rondt haar studie af en gaat aan de slag als consultant bij een communicatie- en adviesbureau. Het leven lacht het jonge stel toe als een paar jaar later hun kinderwens in vervulling gaat.

laat ik vandaag je kopje koffie zijn
met een toefje slagroom is denk ik wel fijn

Maar vanaf dat moment zit de jonge moeder juist slecht in haar vel. Ondanks de geboorte van een gezonde dochter is ze niet gelukkig. Paniekaanvallen, hyperventilatie, slechte eetlust en slapeloosheid zijn het gevolg van de postnatale depressie die bij haar geconstateerd wordt. Waar alles in het leven langs haar heen gaat, lukt het haar toch om haar dochter op gevoel te verzorgen. Door gedichten te schrijven, vindt ze zichzelf stapje voor stapje weer terug.

oorverdovend
hartverscheurend
indrukwekkend
en verstikkend
alles wiebelt, drijft en wankelt
gelukkig dat jij wel sprankelt

Het gaat hier niet om gedichten op het hoogste niveau. Zo komen we regelmatig clichés tegen en lijkt het soms echt een beetje op amateuristische rijmelarij. Maar het gevoel dat Kim Elants in deze schrijfsels heeft gestopt, maakt dat het gaat om een mooie verzameling. Liefde en los zand kan volgens ons dan ook dienen als inspiratiebron voor vrouwen in dezelfde situatie. Iets wat de schrijfster zelf ook meldt in haar voorwoord. "Hopelijk kunnen mijn gedichten een stimulans voor hen zijn om ook iets te doen met hun eigen creativiteit. Verdriet, eenzaamheid en onbegrip kunnen tot mooie resultaten leiden." En dat zijn wij met de schrijfster eens.


Liefde en los zand
Kim Elants

77 bladzijden
Uitgeverij: Gopher
ISBN: 9789051795363