Het Nationale Toneel brengt brood op de plank

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In een smetteloos wit decor zien we acteurs Annelien van Binsbergen, Gonny Gaakeer, Jeroen Spitzenberger, Pauline Greidanus en Pieter van der Sman die vijf verschillende personages neerzetten. Ze hebben allemaal gemeen dat ze maar blijven kletsen omdat ze niet goed tegen stilte kunnen. Ze zijn allemaal bang en weten niet waarvoor.

In een vijftal monologen volgen we de personages een hele dag lang. Allerlei emoties passeren de revue. Al snel wordt duidelijk dat ze allemaal erg bezig zijn met wat andere mensen van hen denken, hoe ze zelf overkomen en over willen komen. Ze willen allemaal opvallen in de grijze massa, maar dit lukt niet omdat ze zich laten leiden door zaken als sociale wenselijkheid en groepsgedrag. Vooral het motto 'ik werk dus ik besta' is een rode lijn in deze voorstelling. Waaruit opgemaakt kan worden dat veel mensen vandaag de dag hun identiteit ontlenen aan het werk dat ze doen.

Schrijfster Gesine Danckwart woont in Berlijn en is naast auteur ook theatermaker. Met een alledaagse, maar kunstmatige, taal schrijft ze dicht op de huid van deze tijd. Net als regisseur Susanne Kennedy richt ze zich in haar werk op de zoektocht van de moderne mens naar houvast in een snel veranderde wereld. Het is de eerste keer dat er een stuk van Gesine Danckwart in Nederland te zien is.

Het Nationale Toneel (NT) is één van de grootste repertoire-gezelschappen in Nederland. Het gezelschap onderscheidt zich doordat zij een grote variatie in het aanbod hebben. Zo spelen zij naast grote klassiekers ook regelmatig spiksplinternieuwe stukken. De belangrijkste speelplek is het Toneelkwartier Den Haag: de Koninklijke Schouwburg en het gloednieuwe Nationale Toneel Gebouw dat in september 2007 in gebruik werd genomen. Dagelijks Brood is alleen te zien in het NT-gebouw en speelt nog tot 17 mei 2008. Kijk op de website van het Nationale Toneel voor meer informatie.

De thema's die besproken werden in het toneelstuk waren voor mij persoonlijk heel herkenbaar (misschien wel mede doordat ik ook een single in een grote stad ben?). Door die herkenbaarheid heb ik dan ook met veel plezier naar de voorstelling gekeken. Sommige uitspraken vond ik erg mooi bedacht zoals: "Je waarde is waarvoor je werkt". Tevens wisten de acteurs de verschillende emoties heel goed en overtuigend uit te beelden. Naast een aantal grappige (en zeer herkenbare) monologen die het publiek in lachen deed uitbarsten waren er ook genoeg serieuze momenten. Persoonlijk vind ik Dagelijks Brood een leuke voorstelling met -voor mij en velen met mij- herkenbare situaties en bijbehorende (soms scherpe) dialogen. Als je houdt van een moderne toneelvoorstelling over actuele thema's ben je bij Dagelijks Brood aan het juiste adres!