Floddertje is het vieste meisje van de hele wereld!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De Koninklijke Schouwburg in Den Haag was volledig in premièrestijl, met rode loper voor volwassenen en een vieze loper waar schone kinderen een smerige behandeling ondergingen. Ze kregen een t-shirt met verfvlekken en vegen op hun gezicht. Ze moesten goed vies zijn, want dan zouden ze niet zo bij dat vieze meisje Floddertje afsteken.

"Er was eens een meisje dat Floddertje heette, omdat ze altijd vuil was en altijd vol met vlekken zat. Behalve als ze pas in bad was geweest. Maar nooit kon ze langer dan een half uur schoon blijven."

Floddertje lijkt een normaal meisje te zijn, maar het loopt vaak al snel volledig uit de hand. Als haar moeder haar gewassen heeft, omdat bijvoorbeeld de pietluttige buren op bezoek komen, weet Floddertje zich binnen vijf minuten in de nesten te werken. Ze wordt bedolven onder grote potten verf of weet de stop van het bad niet meer te vinden. Maar ook als haar moeder ziek is en zij een lekker kopje tomatensoep wil maken, loopt het faliekant verkeerd. Niet alleen zijzelf wordt vies, maar alles en iedereen om haar heen. Is het niet het tafelkleed dat het moet ontgelden, dan is het wel haar hondje Smeerkees of zelfs de bakkersknecht.


De voorstelling is goed in elkaar gezet en prima te begrijpen voor jongere kinderen. Het decor is mooi vormgegeven en er wordt gebruik gemaakt van lekker veel kleuren. Wat erg inventief is, is dat zelfs de tomatensoep, badwater en het slootwater wordt weergegeven. Dit door confetti, bubbels of slingers. Je ziet dus echt alles smerig worden, in plaats van denkbeeldig vies zoals zo vaak gebeurt in de wereld van schone schijn en klatergoud.

Lekker veel drukte op het podium, gezellige liedjes en een acrobatisch kunstje op zijn tijd. Floddertje gaat in snel tempo door haar avonturen. Lara Grünfeld is goed gecast als Floddertje. Met haar grote bruine ogen en haar stem, die de volwassenheid nog lang niet bereikt lijkt te hebben, zal je haar niets kwalijk kunnen nemen. Evi de Jean, die moeder speelt, leek af en toe niet echt bij stem. Haar stem kwam niet krachtig genoeg over, wat wel eens afbreuk deed aan haar heerlijke moederrol. Ze had echter de over the top hysterische reacties goed onder de knie.

Er worden vier avonturen beleefd door Floddertje in de musical. De voorstelling is voor kinderen vanaf drie jaar, maar ik merkte dat mijn neefje van vier en andere jonge kinderen om mij heen, het net iets te lang vonden. Floddertje duurt ongeveer 75 minuten. Wel werd de musical door de jonge kijker zeer goed ontvangen en daar gaat het uiteraard om. Een perfecte tijdsbesteding voor in de meivakantie.


Voor meer informatie en de speellijst, check de website