Zijde en onmogelijke liefde in Silk

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Silk

is gebaseerd op een internationale bestseller van Alessandro Baricco. Het is een liefdesdrama, dat plaatsvindt in het 19e eeuwse Frankrijk en Japan. Hervé Joncour (Michael Pitt) is gelukkig getrouwd met Hélene (Keira Knightley). Het lijkt een huwelijk met een prachtige toekomst, totdat Hervé een aantal gevaarlijke reizen naar Japan moet maken om naar gezonde larven van zijdewormen te zoeken. Daar valt hij voor de charmes van een mooie vrouw, de concubine van een Japanse baron. Hij raakt verstrikt in passie voor deze mysterieuze schone, die hem ook in grote verwarring brengt. Thuis wacht immers zijn vrouw Hélene van wie hij zielsveel houdt. Juist omwille van deze liefde verzwijgt hij zijn moment van zwakte, maar van binnen wil hij niets liever dan terugkeren naar zijn Oosterse minnares.

Francois Girard is de regisseur van het alom gewaardeerde The Red Violin. Als je de beschrijving van Silk leest, stel je je een schilderachtige film voor met mooie beelden en perfect acteerwerk. Dat laatste wordt slechts ten dele waar gemaakt. Op papier ziet de cast er goed uit, met Alfred Molina, Keira Knightley en Michael Pitt. Over de competentie van de eerste twee is niet veel te zeggen. Hoewel Kyra Knightley een kleine rol heeft, laat ze zien dat ze een overtuigend dramatisch actrice is. Maar het zijn vooral de prestaties van Michael Pitt die erg te wensen overlaten. Hij is met zijn erg in het oog springende babyface totaal niet geschikt voor de rol die hij speelt. Hij is incapabel om de nodige diepte aan te brengen in deze rol. En dat terwijl hij geen slecht acteur is. In de film Dreamers liet Pitt zien geknipt te zijn voor zijn rol als introverte, filosofische student. Jammer, want met een andere acteur in de hoofdrol had Silk vast meer aan overtuiging gewonnen.

Wat wel een lust voor het oog is in deze film, zijn de prachtige natuurbeelden van Japan met zijn besneeuwde bergtoppen en mistige en sfeervolle meertjes. En van het Franse platteland, dat zich perfect leent voor de romantische beelden. Wie graag wil genieten van mooie natuur en romantische beelden, maakt met Silk een goede keus. Wie voor de echte acteerprestaties gaat, kan beter Atonement of Lady Chatterley's Lover uit de videotheek halen.


Genre: Romantisch drama
Cast: Michael Pitt, Alfred Molina, Keira Knightley, Koji Yakusho, Sei Ashina
Regie: Francois Girard
Land: Frankrijk, Groot Brittannie
Maatschappij: BFD