De laatste concubine

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Op weg naar het paleis van de shogun, reist de beeldschone prinses Kazu door een boerendorpje. Daar valt haar oog op het arme meisje Sachi, die een ongewone schoonheid bezit voor iemand van haar afkomst. De prinses neemt haar mee naar het koninklijk paleis, waar Sachi terechtkomt in een wereld vol voorschriften en luxe. Op een dag wordt ze aan de shogun aangeboden als concubine. Sachi en de shogun beleven een bijzondere nacht, maar het zal hun enige zijn. Wanneer de shogun vertrekt om te vechten, keert hij terug in een doodskist.

Sachi is op haar 18e al weduwe, of 'vrouwe-in-ruste'. Hoewel ze hem geen kind heeft geschonken, wordt van haar verwacht dat ze de shogun voor altijd trouw zal blijven. Ze mag zich niet huwen met een andere man. Als de oorlog uitbreekt en het koninklijke paleis bereikt, is Sachi verplicht te vluchten, om zich voor te doen als de prinses en haar achtervolgers af te leiden. Nu komt ze weer terecht in de sobere wereld, waar weelde ver te zoeken is. Een lange reis brengt haar in contact met bijzondere mensen, onder wie een man aan wie ze haar hart verliest. Zal hij ongeschonden terugkeren uit de strijd en zo ja, kunnen ze ooit samen zijn?

Lesley Downer heeft zich grondig verdiept in de Japanse geschiedenis en dat is te merken. Het verhaal is gebaseerd op echte gebeurtenissen en klopt aan alle kanten. Downer woonde meer dan tien jaar in Japan en spreekt de taal vloeiend. Ze schreef diverse non-fictieboeken over de Japanse cultuur en presenteerde programma's voor BBC en Channel 4. Ze woont afwisselend in Londen en Tokio. De laatste concubine schittert van begin tot eind. Het is een prachtige roman, die het negentiende eeuwse Japan op realistische wijze tot leven wekt.


De laatste concubine
Lesley Downer
487 bladzijden
Uitgeverij Arena
ISBN10: 906974841X | ISBN13: 9789069748412