Het eenzame gevecht van een vader

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Al snel na aankomst op de basis krijgt Hank het verschrikkelijk nieuws dat het lichaam van Mike zwaar verminkt is gevonden buiten de basis. Bij gebrek aan vertrouwen in de legerleiding gaat hij zelf op onderzoek uit en vindt onder andere Mike's mobiele telefoon. Met behulp van een technische vriend vindt hij enkele verontrustende filmpjes uit Irak op de telefoon.

In zijn zoektocht krijgt hij hulp van rechercheur Emily Sanders (gespeeld door Charlize Theron). Zij werkt tussen alleen maar mannen die er een sport van maken haar te pesten omdat ze een vrouw is. Omdat het lokale rechercheteam niet overloopt van motivatie om de zaak op te lossen, krijgt Hank alle kansen zelf wat speurwerk te verrichten. Hierdoor maakt hij het Emily soms knap lastig. Had de moord te maken met drugssmokkel en was dit een afrekening of wordt er een vuil spelletje gespeeld door de legerleiding van Fort Rudd?

Naarmate Hank meer puzzelstukjes bij elkaar weet te leggen, leert hij dat de militaire wereld zoals hij hem kende verleden tijd is. Zo lijken de maten van zijn zoon wel vriendelijk, maar werken ze niet echt mee om de moord op hun vriend op te lossen. Al snel blijkt waarom, als Emily en Hank een beerput openen die de meeste gesloten hadden willen laten.

Deze film laat de omstandigheden en emoties zien waar waarschijnlijk veel families van oorlogsveteranen mee te maken krijgen als een dierbare terugkomt uit oorlogsgebied. Voor hen is de wereld namelijk in wezen niet veranderd. Zij denken dezelfde persoon terug te krijgen waarvan ze eerder afscheid namen. Maar dat oorlog zoveel met een mens kan doen laten de regisseur en acteurs uit deze film op een hele indrukwekkende manier zien. In the valley of Elah is wat mij betreft dan ook een aanrader om een keer te zien.

Afbeelding verwijderd door redactie

In the valley of Elah
Tijd: ca. 121 minuten
Uitgebracht door RCV Entertainment
Adviesleeftijd: 16 jaar