Stap voor stap je lichaam verkennen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Siegfried houdt zich al jaren bezig met medische literatuur, dit verschilde van de rol van informatieanalist van medische publicaties, tot docent anatomie en fysiologie. De soms wat kinderlijke toon - waarschijnlijk in de lijn van haar pedagogische achtergrond - die Siegfried bezigt, maakt dat de lezer zich af en toe inderdaad een dummie voelt. Dit kan ook liggen aan de wat letterlijke vertaling van de teksten, waardoor de plank wel eens misgeslagen wordt.

Het scala aan onderwerpen dat wordt behandeld maakt deze gebreken echter weer helemaal goed. Van atoom tot organisme, van ziekte tot het gezond houden van het lichaam: werkelijk elk aspect wordt onder de loep genomen. Dit verschilt van stofwisselingsprocessen die onze basale behoeftes (hart laten kloppen, ademhaling) in werking houden, de opbouw en bewegingsmogelijkheden van de verschillende spieren, tot de cyclus van voortplanting.

Omdat de uitleg vrij gedetailleerd en soms ook wat technisch kan zijn, is ‘Het menselijk lichaam voor dummies’ meer een naslagwerk dat je er zo nu en dan bijpakt. De schema’s en tekeningen zijn duidelijk en makkelijk te begrijpen. De verschillende weetjes en grappige feitjes die je tussendoor tegenkomt, maakt het toch ook een boek om gewoon even door te bladeren als je niets te doen hebt. Al met al een boek dat in elk dummie-huishouden thuishoort. Enneh... een milt is trouwens een thuishaven voor afweercellen en ligt in het rechterbovenkwadrant van je buik-bekkenholte, precies onder je middenrif. Dat je het even weet.


Het menselijk lichaam voor Dummies
Donna Rae Siegfried
332 bladzijden
Pearson Education Benelux
ISBN 9789043016100