Jude Law vs. Michael Caine

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De film begint al ongewoon. Milo Tindle (Jude Law) belt aan bij het landhuis van Andrew Wyke (Michael Caine). Dit wordt van bovenaf gefilmd. Hiermee is meteen de toon gezet voor de rest van de film, waarin constant onconventionele camerastandpunten worden ingenomen. Ook de lichteffecten zijn opvallend. De villa van Andrew ademt een grimmige sfeer uit. Soms met blauwe verlichting, soms groen (door de bewakingscamera's) en dan weer rood.

Spel zonder regels

En ook het verhaal is onwaarschijnlijk en opvallend. Milo doet het met de vrouw van de steenrijke misdaadauteur Andrew. Zij wil scheiden van haar man en Milo komt hem vragen om de scheidingspapieren te ondertekenen. Maar hun gesprek neemt al gauw een bizarre wending. De twee mannen beginnen aan een kat-en-muis-spel zonder regels. Ze zetten elkaar voortdurend op het verkeerde been en als kijker weet je vaak niet wie er aan zet is.

Afbeelding verwijderd door redactie

Caine vs. Law

Oscar-winnaar Michael Caine speelde in het origineel uit 1972 de rol van Milo Tindle, nu is het de beurt aan Jude Law. Het is de tweede keer dat Jude Law in de huid kruipt van een voormalig personage van Caine. De Britse knapperd speelde namelijk ook de rol van Alfie in de remake van de gelijknamige film uit 1966. Law is vergeleken bij Caine nog een groentje op acteergebied. Hij weet zich aardig staande te houden tegenover de ouwe rot in het vak, maar speelt af en toe toneel alsof hij in het theater staat.

Afbeelding verwijderd door redactie

Verwarrend

Sleuth verrast van begin tot eind en blijft ook na afloop een verwarrende indruk achterlaten. Dat was ongetwijfeld de bedoeling van de makers (onder wie Jude Law zelf als een van de producers). Ze hebben zich niet gewaagd aan een making of of enige andere extra die de film zou kunnen verduidelijken.

Sleuth
Tijd: 87 minuten
Uitgebracht door: RCV
Adviesleeftijd: 12 jaar