Donna Summers 'comeback'

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Donna Summer, was dat niet die jaren 70-diva die discohit na discohit scoorde? Wie is er niet uit z'n bol gegaan op: Lookin' for some hot stuff baby this evenin'/I need some hot stuff baby tonight/I want some hot stuff baby this evenin'/gotta have some hot stuff/gotta have some lovin' tonight/I need hot stuff/I want some hot stuff/I need hot stuff?

Een nieuwe cd – 17 jaar na haar laatste album – maakt dan ook nieuwsgierig. Zéker als je de cd-hoes ziet. Donna Summer (pseudoniem voor LaDonna Adrian Gaines) is toch écht al vijftig. Maar op de cd-hoes ziet ze er jonger uit dan dertig jaar geleden. Knap, dat wel. Én lang leve photoshop. Haar Beyoncé-achtige verschijning zorgt al voor een frons op het voorhoofd, maar oké, niet flauw doen, laten we vooral de cd eens beluisteren.

En ja... ook dat is een slap aftreksel van alle jonge, hippe Beyoncé's en Alicia Keys' van de 21ste eeuw. De muziek is onorigineel, heeft Timbaland-invloeden zonder het niveau van een Timbaland-productie te halen. Eigenlijk zijn alle tracks inwisselbaar, geen enkele blijft hangen. Summer heeft geprobeerd de formule te vinden die anno 2008 garant staat voor een hit, de formule die ze dertig jaar geleden wél kende. Ze heeft de bel horen luiden, maar geen idee waar de klepel hangt. En bij Crayons wordt het nog eens duidelijk dat Summer het juist van zo'n formule moet hebben, omdat ze er vocaal ook niet bovenuit springt.

In The Queen Is Back – het vierde nummer op de cd – zingt ze: Call the dj call the station/Dancing all across the nation/Here for every generation/Now you know your queen is back/THE QUEEN IS BACK! Nou, laten we dat niet doen. Feit dat ze er zelf zó de nadruk op legt, doet vermoeden dat ze ook wel weet dat een radiostilte van 17 jaar toch echt te lang is om op haar oude niveau terug te keren.


Crayons (speciale uitgave)
Donna Summer
Crayons
Sony BMG
EAN: 0886973168325