Alle goede dingen bestaan in drieën, toch?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In de roman De gelukkige huisvrouw (2000) lezen we het verhaal van Lea. Ze is getrouwd met Harry en leidt een luxe leventje in het mondaine Aerdenhout. Harry wil graag een kind en met enige tegenzin stemt Lea toe. Na een zware bevalling is de roze wolk ver te zoeken en draait Lea volledig door. Ze komt in een kliniek terecht waar ze wordt behandeld voor een postnatale depressie die een psychose veroorzaakte. Ze komt uiteindelijk terecht bij een psychiater die - als deskundige op het gebied van rouwverwerking - haar overtuigt van het feit dat deze ellende het gevolg is van het feit dat zij nooit heeft gerouwd om de dood van haar vader.

Godin van de jacht is de tweede roman van Heleen en verscheen in 2003. Ook hiervan gingen weer duizenden exemplaren over de toonbank. Het verhaal gaat over Diana die voor de buitenwacht een perfect gezinnetje vormt met man Oscar en hun twee kinderen. Maar naast haar echtgenoot zijn er nog twee mannen die Diana het hoofd op hol brengen; oudere minnaar Tim en chatlover Joshua. Dit gaat lang goed totdat ze ontdekt dat ze zwanger is. Als ze dan ook nog eens haar trouwring verliest is de chaos compleet.

Begin 2006 verscheen de roman De ontsnapping waarin Julia de Groot de hoofdrol speelt. Zij leidt een doorsnee bestaan met man en kinderen, maar ontdekt dat er meer is dan het huishouden en het gebrek aan passie in haar huwelijk. Van de een op de andere dag vertrekt ze naar de zon. Ze wordt daarbij 'begeleidt' door de geest van haar overleden broer Jimmy. Na een fikse metamorfose ontmoet ze bij terugkomst in het zonnige Portugal de neger Romeo, met wie ze een stormachtige relatie begint. Helaas bekoelt deze liefde al snel en na een pijnlijk afscheid ontdekt ze dat al haar geld en creditcards gestolen zijn. Dankzij een oude vriend van haar overleden broer kan ze terug naar Nederland om te kijken of er nog iets te redden valt.

Schrijfster Heleen van Royen wordt in 1965 geboren in Amsterdam-West. Na haar studie journalistiek werkt ze als redacteur bij het Haarlems Dagblad, als verslaggever bij Radio Noord-Holland en als freelancer bij diverse tijdschriften. In 2000 verschijnt haar debuut De gelukkige huisvrouw, waarvan tot op heden meer dan 125.000 exemplaren zijn verkocht. Naast boeken schreef ze wekelijks een spraakmakende column in onder andere Het Parool. Ze is getrouwd met televisieman Ton van Royen en samen hebben ze een dochter en een zoon.

Met de schrijfstijl van Heleen van Royen is niks mis wat mij betreft. Ze schrijft over vrouwen die keuzes (moeten) maken, keuzes met gevolgen die je vooraf vaak niet kunt overzien. Als lezer word je met je neus op de onverbloemde feiten gedrukt en dat vind ik wel leuk aan haar stijl. Maar de verhalen achter elkaar lezen raad ik niemand aan, iets teveel van hetzelfde vond ik. Het is op zich heel slim om deze drie succesvolle romans te bundelen, zodat je alles in de kast hebt staan. Deze dikke pil is helaas minder geschikt om mee te nemen in een strandtas deze zomer.


Verzamelde romans
Heleen van Royen
880 bladzijden
Uitgeverij HvR
ISBN 9049950922