Onbegrijpelijke wereld

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Iris is jong en succesvol. Het leven lacht haar toe en haar carrière gaat als een speer. Dan, met een hoop cocktails in haar mik, belandt ze per ongeluk met een niet bijzonder aantrekkelijk heerschap in bed. En wordt meteen zwanger. De 'verwekker' trekt zich verbazingwekkend weinig van hun zoontje aan en Iris moet het alleen zien te rooien. Een drukke baan als advocate vergt veel van haar en dan is zoon Áron ook nog eens vreemd. Zijn onvoorspelbare buien drijven zijn peuterleidsters en Iris zelf tot wanhoop.

Ray zit in de gevangenis. Hij heeft zijn buurvrouw en haar dochtertje in koele bloeden neergestoken. Zijn celstraf zit erop, maar hij staat onder toezicht en komt terecht in een TBS-kliniek. Ray kan de wereld maar niet begrijpen. En de wereld begrijpt hem ook niet. Ray heeft alle schijn tegen zich en wordt keihard aangepakt in de inrichting, maar dan komt Iris op zijn pad.

Marion Pauw levert met Daglicht alweer haar derde thriller af. Geen bloederige beschrijvingen van aan mootjes gehakte mensen of een beklemmende dreiging van een volgende moord to come. Pauw gaat in het hoofd van haar personages zitten en vertelt, om het hoofdstuk, het uitgangspunt van Iris en Ray. Als jonge vrouw kan de lezer zich snel met Iris identificeren. Ray is een ander verhaal. Hij is autistisch en neemt alles letterlijk. De wereld is echter niet letterlijk en dat brengt hem in de meest moeilijke situaties. Marion Pauw beschrijft zijn belevingswereld en worsteling op bewonderenswaardige realistische wijze. Daarbij put zij uit haar eigen ervaringen als moeder van een zoon met het syndroom van Asperger, een aan autisme verwante stoornis. Het onrecht dat de weerloze Ray wordt aangedaan, is groot en naar mate het verhaal vordert, voel je zijn paniek groter worden. Het lukt Pauw heel erg goed de sympathie voor deze 'smerige moordenaar', zoals hij in het begin overkomt, langzaam om te draaien. Ray blijkt het slachtoffer te zijn van de situatie en niet de dader!

Iris en Ray blijken een onvermoede band te hebben en de zoektocht van de advocate naar de waarheid omtrent Ray's vermeende moordpartij is vloeiend en prettig leesbaar geschreven. Het hele boek kenmerkt zich door een vlotte stijl en een boeiende verhaallijn. De uiteindelijke climax is niet geheel onverwacht of schokkend, maar sluit het geheel mooi af. Het goede overwint!

Lees ook de column van Marion Pauw op Vrouw.nl

Afbeelding verwijderd door redactie

Daglicht
Marion Pauw
256 bladzijden
Uitgeverij Anthos
ISBN 978 90 414 1073 3