Gekluisterd aan de buis: Cloverfield

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De grond trilt, iedereen is in paniek en het hoofd van het Vrijheidsbeeld rolt door de straten. De stad wordt aangevallen, maar door wat? Dat het geen gewone aardbeving is, is inmiddels al duidelijk. De feestgangers nemen een kijkje op het dak van de wolkenkrabber, maar als de trillingen en ontploffingen aanhouden, gaan ze in paniek ieder hun eigen weg. Alleen de ambitieuze Rob Hawkins blijft met een groepje bij elkaar, gaat de straat op en probeert zo snel mogelijk weg te komen uit Manhattan.

Het verhaal krijgt een andere wending als Hawkins een voicemailbericht hoort van een meisje waar hij een tijdje geleden een one night stand mee heeft gehad. Eigenlijk vindt hij haar toch wel erg leuk... Alleen is ze achtergebleven in appartement, waar het afscheidsfeest zich afspeelde, en is ze zwaar gewond. Wat doe je dan? Kies je voor jezelf of ga je terug met gevaar voor eigen leven? Hawkins kiest voor het laatste. En samen met het groepje overgeblevenen proberen ze haar te redden. Als het leger de stad bestormt en iedereen wil evacueren, wordt het een gevecht om leven óf dood.

De film Cloverfield is met een handcamera gefilmd door de grappige Hud, een van de feestgangers. Door deze invalshoek is de stijgende spanning nog sterker voelbaar en krijgt de film een origineel tintje. Natuurlijk komt dit ons erg bekend voor: de makers van horrorfilm de Blair Witch project gingen Matt Reeves, de regisseur van Cloverfield, voor. Maar toch, amateuropnames in de straten van New York geven een heel andere indruk dan in de verlaten bossen.

Cloverfield is een spannende film, gemaakt voor kijkers die houden van een stevige triller met een tikje sciencefiction. Mede door de onbekende cast is de film erg geloofwaardig. Aangezien je in de film geen achtergrond informatie krijgt, en dus niet meer weet dan Hawkins en de rest, blijf je tot het einde in spanning. Het gevolg is wel dat je blijft zitten met vragen. Wat valt New York aan? Hoeveel doden zijn er? En is het leger wel opgewassen tegen dit 'ding'? Het is jammer dat veel van deze vragen ook nog eens onbeantwoord blijven, waardoor je deze indrukwekkende en orginele film toch afzet met gemengde gevoelens.



Cloverfield
Mike Vogel
Met o.a. Lizzy Caplan, Jessica Lucas, T.J. Miller, Michael Stahl-David
Geregisseerd door: Matt Reeves
Science-Fiction / Thriller
Speelduur 84 minuten
EAN: 8714865501269