Heerlijk genieten van de Creoolse keuken

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De in Guadeloupe geboren Babette Rozières leerde de geheimen van de Creoolse keuken van haar grootmoeder en Babette kookt nog steeds zoals zij het van haar grootmoeder heeft geleerd. Deze chef-kok kookt momenteel in haar eigen restaruant La table de Babette in Parijs en schreef naast de Creoolse keuken al meerdere kookboeken waarvoor ze diverse prijzen ontving.

Het boek is ingedeeld in diverse hoofdstukken die de heerlijkste gerechten bevatten. Zo is er het hoofdstuk met vis, schaal- en schelpdieren in de hoofdrol, zoals Babette's klipvisacra of West-Indische zwaardvis in witte saus.

Daarnaast is er natuurlijk vlees en gevogelte waarin je kunt leren hoe je bijvoorbeeld kipfilets met kaneel en kokosmelk of konijn in mosterdsaus met cacao kunt maken.

In de Creoolse keuken worden veel aparte groentes gebruikt zoals de yam, een zoete aardappel. Babette heeft een recept toegevoegd waarin ze duidelijk maakt hoe je deze yams kunt verwerken in bijvoorbeeld een heerlijke soep met kerrie of yamkroketten.

Natuurlijk mogen de lekkere desserts niet vergeten worden, en naast de vele suggesties met fruit vind je ook een recept om bijvoorbeeld een lekkere kruidcake met gember te bakken.

Zelf heb ik de West-Indische zwaardvis met witte saus gemaakt en dat smaakte erg goed. In dit recept staat dat je de uien, knoflook en bosui in het geheel aan de bouillon moet toevoegen. Ik raad echter aan deze door te snijden zodat de aromas beter in de visbouillon kunnen trekken en je nog smeer smaak geeft aan de uiteindelijke saus bij dit gerecht.

Het water loopt me elke keer in de mond als ik naar de prachtige foto's van de gerechten kijk, en ik zal nog veel plezier beleven aan dit kookboek. Naast een grote diversiteit aan gerechten en sauzen, staat er een begrippenlijst in en worden er alternatieven aangeboden voor ingrediënten die in Nederland misschien niet makkelijk te vinden zijn. Voor de liefhebber van koken en eten is dit boek een aanwinst voor je boekenplank.


Creoolse keuken
Babette Rozières
360 bladzijden
Uitgeverij: Van Dishoeck
ISBN: 9789047506164