Tenenkrommend acteerwerk in Pompei

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Een boeiend fenomeen, Pompei. De stad die in het jaar 79 na Christus bedekt werd met een laag as die de vulkaan de Vesuvius uitspuwde, waardoor deze weggevaagd werd. Slachtoffers werden overvallen door de uitbarsting en de resten van de bewoners en de stad zijn – juist door deze tragedie – goed bewaard gebleven. Hierdoor kunnen we ons anno nu een voorstelling maken van het Romeinse leven rond het begin van onze jaartelling.

Prachtig ingrediënt

Interessante materie dus voor een miniserie moet ook Paolo Poeti gedacht hebben, de regisseur van de serie Pompei, from the ashes a hero will rise. De tragedie die het stadje te wachten staat is een prachtig ingrediënt om er een schitterende serie van te maken. De dvd-box belooft ook veel goeds, hij is mooi vormgegeven en op de achterflap wordt gerefereerd aan andere series als Claudius en Rome. De box bevat drie dvd’s, twee met de serie en één met een documentaire over Pompei.

Het kijken van Pompei is direct een teleurstelling. Het verhaal start in de huidige tijd, waar een jongen en een meisje Pompei bezoeken en het meisje begint te mijmeren over hoe het leven in het vroegere Pompei eruit zou hebben gezien. Dan maakt de kijker een reis terug in de tijd en zijn we in het oude Pompei. Vrijwel meteen ben je de eerdere personages vergeten, al was het alleen maar om hun abominabel slechte acteerprestaties te verdrukken.

Warrig

Vervolgens start het liefdesverhaal van Thraciër Darius, die door koopman Alpius Flaccus wordt gekocht voor zijn gladiatorenschool. In het huis van Alpius leert Darius de slavin Helena kennen. Het is liefde op het eerste gezicht en ze willen niets liever dan vrij zijn. Daarnaast lopen nog een aantal verhaallijnen, wat het verhaal warrig maakt; geen enkele verhaallijn lijkt de hoofdlijn te zijn.

Ook in dit deel van het verhaal is het acteerwerk tenenkrommend. Hoewel de setting het íets minder erg maakt. De kostuums zien er mooi uit, de decors kunnen ermee door, maar het verhaal is door de slechte acteerprestaties en de zwabberende verhaallijnen ongeloofwaardig. Naarmate de climax nadert, vecht Darius zich een weg naar Helena en naar de vrijheid. Dit heeft echter niets indrukwekkends, het is alsof je naar een computerspelletje zit te kijken.

Niet te vergelijken

Het ergste is nog wel dat de kijker na de onvermijdelijke uitbarsting weer teruggaat naar de huidige tijd én de slechte acteurs, die je dus eigenlijk al vergeten was. Geen idee meer wie wie is en wat ze ook alweer deden. Dat maakt de hele boel nog zwakker. Niet te vergelijken dus met Claudius of Rome, zelfs niet in de verste verte. Jammer, heel jammer want er is uiteraard wat moois en intrigerends van te maken.

Afbeelding verwijderd door redactie
Pompei, From the ashes a hero will rise
Tijd: 191 minuten (3 dvd's)
Adviesleeftijd: 12 jaar
EAN: 8715664053775