Burn After Reading

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Stuntelende idioten staan centraal in deze film, waarin ex-CIA analist Osbourne Cox (John Malkovitz) een cd rom kwijt raakt met belangrijke informatie. Linda Litzke (Frances McDormand) en Doofus Chad (Brad Pitt in een superkomische rol) zijn de twee sportinstructeurs die het verloren schijfje vinden. Ze denken hiermee een grote slag uit te kunnen slaan. Linda hoopt met het te vangen losgeld eindelijk haar plastische chirurgie behandelingen te kunnen bekostigen, terwijl Chad ook wel wat extra centjes kan gebruiken.

Het tweetal smeedt een - in eigen ogen - waterdicht plan dat volledig zal mislukken. Tussendoor duiken er nog een aantal hilarische personages op, zoals overheidsagent Harry Pharrer (George Clooney), die een verhouding heeft met de vrouw van Cox (Tilda Swinton) en de oplettende CIA-baas (J.K. Simmons).

brad pitt.jpg

Burn After Reading

laat zich zien als een milde zwarte komedie, met een cynische ondertoon waarin idiote personages voor veel grappige momenten zorgen. De film zit - zoals we dat van de gebroeders Coen gewend zijn - vol satirische spot en de geweldige cast maakt er een goed verteerbaar werkje van. Zeker de moeite waard, al was het alleen maar om het stuntelende, kauwgom kauwende personage van Brad Pitt, die voor veel hilarische momenten zorgt.

Verwacht echter geen meesterwerk of de grote opvolger van No Country For Old Men, want daarvoor is deze nieuwe Coen-film te luchtig. Het is gewoon een aangenaam tussendoortje met vele verrassende momenten.

Regie en scenario: Joel en Ethan Coen
Met: George Clooney, Frances McDormand, Brad Pitt, John Malkovich, Tilda
Swinton, Richard Jenkins e.a.
96 min. / VS / 2008