Mars en Venus: de nieuwe rollen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De tijden zijn veranderd: de vrouw wil carrière maken, maar ook een gezin én het huishouden runnen. Van de man wordt verwacht dat ze naast hun baan bijspringen in het huishouden, om de vrouw te ontlasten. De 'Venusbewoners' weten anno 2008 precies wat ze willen, maar voelen zich een duizendpoot. Mannen raken daarentegen compleet de kluts kwijt, want begrijpen niet meer wat er van hun wordt verwacht. Het is niet gek dat er tegenwoordig zoveel huwelijken kapot gaan: we begrijpen elkaar niet meer en de balans is zoek.

De veranderingen in de afgelopen vijftig jaar zorgen voor veel botsingen. De volgende voorbeelden komen uit De nieuwe rollen van Mars en Venus:
- Venus: "Hij laat altijd alles slingeren. Ik ben het zat alles achter zijn kont op te ruimen."
- Mars: "Er is altijd wel iets wat ik niet heb gedaan."

- Venus: "Hij zit voor de tv terwijl ik alles doe. Ik ben zijn slaafje niet."
- Mars: "Ze wil dat alles op haar tijd gebeurt. Waarom kan ze niet gewoon even ontspannen?"

- Venus: "Ik snap niet dat hij alles vergeet. Ik kan niet van hem op aan."
- Mars: "Ik snap niet dat ze al mijn fouten onthoudt en dat ze er steeds weer mee op de proppen komt."

- Venus: "Hij helpt me alleen als ik het hem vraag. Waarom doet hij niks uit zichzelf?"
- Mars: "Ze verwacht dat ik gedachten kan lezen en weet wat ze wil."

- Venus: "Het valt hem niet meer op hoe ik eruit zie. Is een complimentje op zijn tijd ook al teveel?"
- Mars: "Ze maakt altijd overal zo'n toestand van. Waarom moet ze altijd zo emotioneel doen?"

Velen zijn al gestrest door files, carrière maken of kinderen. En niets is erger dan na een dag werken, ook thuis nog strijd te moeten leveren. Het is daarom belangrijk, voor beiden, om te begrijpen waar de stress vandaan komt en wat het precies is. John Gray schrijft in zijn boek dat er stresshormonen bestaan: testosteron bij mannen en oxytocine bij vrouwen. Hij legt ons uit op welke manier deze hormonen worden verhoogd en hoe de stoffen hersteld kunnen worden in het lichaam. Dit verklaart een hoop, maar het zijn wel de lastigste hoofdstukken in het boek: tal van wetenschappelijke termen worden om je oren gegooid. Je leert of je een endomorfe, mesomorfe of ectomorfe type bent en hoe de testosteron en oxytocine werken.

Vanaf hoofdstuk zeven, De anatomie van een ruzie, legt John Gray uit waarom we eigenlijk ruzie maken. En waarom een gesprek plotseling escaleert. Er worden bruikbare tips gegeven hoe je een meningsverschil makkelijk kunt oplossen. En belangrijker: hoe je een ruzie tegen kan gaan. Deze laatste hoofdstukken zijn echt een verademing: ze lezen makkelijk weg en John Gray geeft tal van herkenbare voorbeelden. Het boek kan een oplossing zijn voor een ieder die zijn relatie wil redden óf verbeteren.


De nieuwe rollen van Mars en Venus
John Gray
De nieuwe rollen van Mars en Venus
240 bladzijden
Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 9789027469755