Het levenselixer

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Echt goed voor gaan zitten, want dit boek is een reis door zowel de geschiedenis van de mens, als door het dierenrijk en alle facetten van veroudering, onsterfelijkheid en het vele onderzoek dat hiernaar gedaan is. Voor vrouwen van boven de dertig met kinderen- zoals ikzelf - is het af en toe wel even slikken. Niet alleen lees ik dat mannen toch echt in groten getale vallen voor jonge vrouwen, de mannen die dan op oudere dames vallen, roeien dit gen vanzelf uit door geen nageslacht te produceren bij deze - vaak niet meer vruchtbare - dames.

Ook draagt het krijgen van kinderen niet echt bij aan het verlengen van het leven, de 'ruilhandel' zorgt er namelijk voor dat er veel energie wordt gestopt door het lichaam in herstel, op het moment dat de vrouw nog moet gaan voortplanten.

Heeft zij dit echter gedaan, wordt het lichaam een wegwerpartikel, het werk is gedaan en de investering in herstel van de cellen zinloos. Kinderloosheid in ruil voor levensverlenging.

Verfrissend is ook de stelling dat het laten wegspuiten van rimpels helemaal geen gevolg is van mediaterreur die vrouwen in de macht heeft, maar een manier om vrouwen langer de macht van de seksuele aantrekkelijkheid te laten behouden. Dat is dus behoorlijk geëmancipeerd.

Na het lezen van allerlei interessante (onderzoeks)feiten over dieren waarvan ik soms het bestaan niet eens kende (Ooit gehoord van een hydra?) ben ik jaloers op sommige van hen. Zo heeft een onderzoeker al eens de levensduur van een fruitvlieg verdubbeld!

Maar willen we wel stokoud worden? Alleen met behoud van de jeugd waarschijnlijk, en degenen om ons heen moeten dan ook gezond en vitaal blijven. En dat is, misschien helaas maar waarschijnlijk maar gelukkig, nog steeds een utopie. Nog maar even doorzoeken naar dat levenselixer en ondertussen flink blijven smeren!


Het levenselixer
Koos Neuvel
240 bladzijden
Uitgeverij: Scriptum
ISBN:9789055946020