Exodus

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Exodus

is geïnspireerd op het boek van Ada Sereni ‘I clandestini del mare’ en beschrijft het verhaal van Ada Sereni, die na 18 jaar in Palestina te hebben gewoond, teruggaat naar haar moederland Italië om op zoek te gaan naar haar man die vermist is tijdens de oorlog. Tijdens haar zoektocht komt ze in aanraking met talloze mensen die wisten te onstappen aan de concentratiekampen. Deze mensen worden getergd door hun herinneringen en zijn het schrijnend voorbeeld van de verschrikkingen in de concentratiekampen. De ondergrondse organisatie Aliah Bet, welke in het geheim uittochten regelt voor Joden, vraagt Ada of ze wil meehelpen aan hun missie.

EXODUS 02 036.jpg

Exodus

brengt de verschrikkingen die Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben doorstaan en vooral de nasleep, op een menselijke manier in beeld. Ieder heeft zijn eigen verhaal. Hoe Joden, nadat ze de concentratiekampen overleefden, niet meer welkom waren in hun thuisland en door de buren werden veracht. Althans, als ze die nog hadden, omdat hun huizen tijdens de oorlog werden verkocht. De redenen voor hun reis naar Palestina moge duidelijk zijn.

Exodus staat in het teken staat van hoop; de hoop om in Palestina een nieuw vredig bestaan op te bouwen. Helaas zijn de donkere wolken aan de horizon al zichtbaar. De Britten werken de uittocht van Joden tegen, volgens Aliah Bet te wijten aan afspraken met oliesjeiks. Bovendien wordt de dreiging voor Joden in Palestina groter waardoor Aliah Bet zich genoodzaakt ziet om de Joden in Palestina te bewapenen. Hoe het verhaal verder gaat hoeft niet aan de fantasie worden overgelaten…

EXODUS 02 036.jpg

Al met al is Exodus een aangrijpende film die inzicht geeft in de redenen waarom Joden naar Palestina vertrokken. Het is jammer dat de acteerprestaties matig zijn waardoor het verhaal aan kracht inboet. Je kinderen na een lange tijd weer terugzien door het raampje van een vertrekkend vliegtuig is behoorlijk heftig, maar wordt in de film eerder verbeeld als een feit dan een emotionele gebeurtenis. Dit raakt ook meteen het grootste kritiekpunt van de film: emoties worden tamelijk vlak uitgebeeld waardoor het moeilijk is de karakters te doorgronden.

Wanneer je meer inzicht wilt krijgen in het verhaal van Joden in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en niet terugdeinst voor matige acteerprestaties, dan is deze film zeker een aanrader.

Exodus
Exodus
Gianluigi Calderone
Genre: drama
Tijdsduur: 201 minuten
Adviesleeftijd: 12 jaar
EAN: 8715664058336