Zangeres Katarina gaat voor Sex & Money!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het nummer Y.U.P. klinkt springerig, maar begint een beetje fantasieloos. Sobere slaggitaar en een basis ritmesectie houdt het geheel wel helder. December Moon komt wat jazzy over - Katarina participeert goed in die stijl. Haar zang 'leunt' lekker in het nummer. Ook de gitaar draagt bij aan de volle, warme sfeer. Verassend zoals in Pretty Girl Katarina's stem weer anders klinkt. Dat houdt de cd boeiend.

Het nadeel echter van een cd vol wisselende stijlen, is dat het lastig kan zijn om de aandacht erbij te houden. In zijn geheel zou ik de cd scharen onder een sfeervolle, easy-listening cd: prima geschikt als achtergrondmuziek. Als het ook de bedoeling was om vooral achtergrondmuziek te creëeren, zijn ze daar goed in geslaagd. Deze muziek zou ook zeker niet misstaan op een bruiloft bijvoorbeeld, vanwege de aangename sfeer. De stem komt niet altijd levendig (laat staan pittig) over (noem het een hoog lief-meisjes-syndroom-gehalte). Dit kan deels ook versterkt zijn door de 'platgewalste' dynamiek in de mix, inclusief zang. De stem klinkt zo clean als allesreiniger met synthetisch bloemengeurtje.


Naar mijn idee brengt de hoes van de cd een ander verwachtingspatroon mee, dan de muziek doet vermoeden: de hoes toont een tikkeltje stout en sensueel, hetgeen niet in de muziek terug te vinden is. Een aantal nummers starten met een opvallend hard geluid, als ware het een wake-up techniek. Het is me onduidelijk of dat een bewuste keuze, of een mixprobleem betreft. Zo staat de zang hier en daar te zacht en in de lage noten heeft Katarina de neiging om weg te vallen. Hier lijkt geen goede oplossing voor te zijn gevonden, waardoor haar stem niet goed uit komt, voornamelijk als de begeleiding voller en drukker wordt.

Katarina's stem komt het best tot z'n recht in Songbird: een rustig en warm nummer. Hier weet ze knap de hoge tonen neer te zetten - dun en zuiver. Het volgende nummer Take what you want klinkt amateuristisch. Van stijlvolle restaurantmuziek worden we naar een nachtclub in ome Harms garage gegooid. Zonde! This Time is een relaxed nummer, dat goed als eindnummer voor de cd had kunnen fungeren. Ik had dit nummer en het laatste nummer Set you free dan ook omgedraaid.

Al met al een aardige cd. Goed voor tijdens klusjes in huis of voor in de auto. Te druk voor een etentje en iets te fantasieloos om met een wijntje op de bank ademloos naar te luisteren.


Aantal tracks: 13
Speelduur: 50:35 minuten
Website: www.katarina.nl