Petje af voor Daniel Powter

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Dat ik deze wereldster nu pas ontdek, is misschien ietwat laat - de singer/ songwriter, die altijd met een muts/ hoed of pet schijnt rond te lopen, won in 2005 zelfs een Grammy Award! - maar beter laat dan nooit. Want na het luisteren van zijn derde album dat Under the radar heet, staat Daniel Powter bij mij namelijk steeds óp de radar.

Zijn liedjes zijn relaxt en liggen gemakkelijk in het gehoor. Toch is Daniel Powter niet zomaar een popzanger met dertien-in-een-dozijn-liedjes. Zijn zelfgeschreven songs worden begeleid door meer muzikanten dan de gemiddelde popartiest tot zijn beschikking heeft. Op veel tracks hoor je naast de standaard piano, gitaars en drums ook heel veel strijkers. De violisten en grote groep andere muzikanten die meespelen, geven de songs net dat beetje extra; ze klinken stijlvol en zorgen voor een sfeervolle mix van blues en pop.

De stem van Daniel Powter doet de rest. Hij zingt alsof hij alle woorden meent en legt veel gevoel in zijn teksten. Toch wordt het nergens melodramatisch of kitsch. De nummers zijn goed verstaanbaar en al snel mee te zingen. Dus ook mijn buren kennen nu de teksten van songs als Next plane home, Beauty Queen en Negative Fashion al uit hun hoofd.

Niet alle elf liedjes zijn even spannend of opvallend, maar de meeste nummers op het album vind ik mooi en lekker klinken. Under the radar is zeker een aanrader als lekker achtergrondmuziekje voor een relaxt avondje thuis, of als gezelschap onderweg in je auto. Ik ga maar eens op zoek naar zijn eerste twee albums, voor de nodige afwisseling in mijn cd-speler!

Under the radar Daniel Powter
Uitgebracht door Warner Music
EAN: 0093624984269