Première: Romeo over Julia

Vrije tijd door Paulien

Ook al ben je misschien geen theaterliefhebber, mogelijk heb je dan toch van deze productie gehoord: niet alleen is REP Producties, het productiebedrijf van ex-soapie Rick 'Simon' Engelkes, een meester in reclame maken, maar dit theaterstuk was ook regelmatig onderwerp van discussie bij programma's als RTL Boulevard. Beau van Erven Dorens stapte namelijk op de eerste dag van de repetities plotseling uit het stuk. Ontevreden over de grootte van zijn rol. De reddende engel was Teun Kuilboer die maar al te graag zijn rol overnam.

Romeo en Julia van William Shakespeare is een wereldberoemd verhaal dat iedereen wel kent, mede door de film met Leonardo DiCaprio en Claire Danes. Deze aangrijpende tragedie over liefde, dood en wraak wordt deze keer gespeeld door vijf jongemannen: Teun Kuilboer, Johnny de Mol, Jorrit Ruijs, Tim Murck en Kevin Hassing. Je vraagt je nu vast af: wie speelt dan Julia? Dat doen de mannen zelf! In het stuk spelen deze vijf alle rollen om de beurt, iets wat af en toe even verwarrend is voor het publiek, maar elke speler zet de rollen met passie en vol energie neer.

In het stuk is er, in tegenstelling tot het origineel, veel ruimte voor humor en vindt er regelmatig interactie met het publiek plaats, waardoor het stuk meer gaat leven. De ingewikkelde teksten van Shakespeare zijn in een modern jasje gegoten waardoor de dialogen, die soms nog wel wat cryptisch zijn en vol metaforen zitten, beter te begrijpen zijn. Hoewel het stuk vloeiend loopt met alle verkleedpartijen en hoewel er foutloos gespeeld lijkt te zijn, moeten de acteurs nog groeien in hun rollen waardoor de verschillende karakters nog geloofwaardiger zullen worden. Het samenspel is overigens een dynamisch en soepel geheel en de lol die de heren samen hebben spat van het podium af. Het stuk is duidelijk bedoeld om jongeren naar het theater te trekken!

Romeo over Julia is tot en met februari 2009 te zien in theaters in het hele land. Kijk hier voor meer informatie.

Er waren uiteraard ook een flink aantal BN'ers aanwezig op de première...