Vrouwen gek op wijn!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Al lezende ontdek je dat Irene Moors erg gecharmeerd is van de Chenin Blanc, in Zuid-Afrika wel bekend als Dröe Steen. Karin Bloemen kan een goede Gewürztraminer erg waarderen en Sophie Hilbrand gaat in het dagelijkse leven vooral voor bubbels. Monique van de Ven bleek met een opa als wijninkoper een heuse kenner te zijn: zij koos voor de Italiaanse Sangiovese. De andere dames, waaronder Susan Smit, Marlies Dekker, Claudia de Breij en Sasha de Boer kozen ook ieder een andere druivensoort. Zoveel vrouwen, zoveel smaken. Als extra uitdaging moesten de dames hun drie favoriete wijnen ook nog eens blind proeven. En hoewel vrouwen betere wijnproevers zijn dan mannen, bleek dat in de praktijk geen gemakkelijke opdracht...

Thérèse Boer en Astrid Joosten zijn geen onbekenden in de wijnwereld. Thérèse is wijnmeester en sommelier in restaurant de Librije, dat zij samen met haar man Jonnie Boer bezit. De Librije is niet zomaar een restaurant: het heeft maar liefst drie Michelinsterren! Astrid Joosten is vooral bekend van tv. In 2004 volgde zij een opleiding tot vinoloog op de wijnacedemie. Eerder schreven zij samen al het boek: Gek op wijn, waarin zij met bekende mánnen aan tafel gingen om wijnen te proeven en erover te praten. Opvallend verschil: de meeste mannen bleken een tikje nerveus, omdat zij weinig van wijn af wisten. De vrouwen daarentegen maakten zich daar niet druk om: zij kwamen gewoon om wat te leren!

Die ongedwongen sfeer vind je in het hele boek terug. Leuke interviews, met anekdotes over vroeger en nu. Alles geïllustreerd met foto's waar het plezier gewoon vanaf spat! Je zou zo aan willen schuiven bij de dames. In ieder hoofdstuk wordt met kennis van zaken uitleg gegeven over de desbetreffende druivensoort. Daarnaast leer je hoe je wijn moet ruiken en proeven, en worden er suggesties gedaan waar je deze wijn goed bij kunt schenken. En als bonus staan er ook nog wat mooie recepten in van enkele gerechten, die topkok Jonnie de dames serveerde tijdens het proeven. Dát maakt dit boek in mijn ogen zo bijzonder: het is een wijn-, lees-, en kookboek ineen. Hét ideale cadeau voor een goede vriendin, moeder of dochter, met interesse voor wijn!

Eigenlijk hoop ik dat het volgende boek van Thérèse en Astrid over Onbekende Nederlanders gaat. Dan ben ik hierbij de eerste die zich aanmeldt!



Vrouwen gek op wijn
A. Joosten & T. Boer
192 bladzijden
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 9789044613100