Een strijd tussen de seksen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Vrouwen zijn relatiegericht

De cd's van het dubbelalbum Second Wind hebben een eigen ondertitel: het eerste is genaamd Old friends en cd twee heeft New friends als ondertitel. Het album Old friends bestaat uit tien covers van liedjes die Leoni Jansen vroeger luisterde en die grote invloed hebben gehad op haar muzikale smaak.. Zoals ze zegt zegt: "Deze liedjes bleven al deze jaren bij me, zoals oude vrienden." Het eerste nummer is Big Yellow Taxi van Joni Mitchell. Door de inbreng van de African Mama's krijgt deze een hele nieuwe sfeer welke bijzonder geslaagd is. Ook worden nummers van Bob Dylan, Dolly Parton en Leonard Cohen in een nieuw jasje gestoken. Opvallend is dat Dolly Parton in dit rijtje staat. Met een meer ingetogen versie van Jolene maakt Leoni Jansen een stemmig fluisterliedje van het origineel dat eigenlijk beter bij de tekst past.

New friends, de Keltisch getinte tweede cd van Second Wind, bestaat uit elf nummers en wordt gekenmerkt door onbekender materiaal. De titelsong Second Wind en het nummer Never come back to you, zijn door Leoni Jansen zelf geschreven. Het nummer Momel van de Senegaal Diogal, intrigeert. Geen vrolijke africarumba hier, maar Leoni Jansen die op rustige pianoklanken in het Wolof zingt over gelijkheid onder alle mensen. Het nummer Ja Gesê is verrassend. Dit duet samen met de Zuid-Afrikaanse zanger Chris Chameleon, wordt gezongen in een unieke taal waardoor een bijzonder chemie ontstaat.

Mannen zijn creatiever

In tegenstelling tot het album van Leoni Jansen, bestaat het gros van de nummers op het album Waar van Hautekiet & de Leeuw uit nieuw materiaal. Het Nederlandstalige album bestaat uit twaalf nummers die voornamelijk worden begeleid door de piano. Het eerste nummer op de cd is de titelsong Waar. Een instrumenteel nummer dat snel wordt opgevolgd door Ogen wijd open.

Een rustig nummer met een gevoelig intro op de piano die in de refreinen wat uitbundiger wordt. Karoline zegt is de vertaling van het nummer Caroline says' van Lou Reed. Een erg geslaagd nummer. Dieper kan worden getypeerd als een rockballad met een heuse jankende gitaar. Verrassend is het laatste nummer van het album genaamd 'Hart in de keel'. Dit is een experimenteel nummer waarbij de Leeuw een gedicht voordraagt die muzikaal wordt ondersteund.

Mannen en vrouwen zijn niet gelijk, maar gelijkwaardig

Het album van Leoni, kan worden getypeerd als een warm folk-album dat erg lekker klinkt in deze donkere dagen. Over het algemeen is het album vrij rustig waardoor het zeer geschikt is als achtergrondmuziek bij een knusse avond. Een compliment voor de warme stem van Leoni Jansen die het hele album draagt.

Aan de stem van de Leeuw moet je even wennen, maar als je het album een paar keer beluistert, loont het de moeite. Zeker als je van Nederlandstalige muziek houdt. De teksten van het album zijn erg mooi geschreven en zetten een bepaalde sfeer neer:

Vlak voor de tranen komen
gaat alweer de telefoon,
niet.

Leoni Jansen staat haar mannetje met het album Second Wind. Heb je behoefte aan een warm folk-album, prettig op de achtergrond en met een fijne sfeer, kies dan Second Wind. Hautekiet & de Leeuw weten heel goed hun gevoelige kant over te brengen met het album Waar. Houd je van Nederlandstalig, sterke teksten en goede ballads, kies dan Waar.

Afbeelding verwijderd door redactie
Second Wind
Leoni Jansen
Uitgegeven door: Noon records
EAN: 8713897902068

Afbeelding verwijderd door redactie
Waar
Hautekiet & de Leeuw
Uitgegeven door: Hautekietendeleeuw
EAN: 8717973100270