Muzikale Verhalen met een Glottisslag

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Zo begint het album met het nummer We Cry met een prachtige tekst over verloren dromen en idealen. Het enige nadeel is het expliciete gebruik van het woord fuckin. Naar mijn idee is dat onnodig provocerend, zeker wanneer het woordgebruik staat voor het handelsmerk van deze groep.

Veel stukken gaan over verbroken relaties, gebroken harten en zoektochten naar de liefde. Hetgeen aangeeft dat 'liefde' nog steeds volop inspireert.

Jammer, is dat na een paar keer luisteren de muziek een beetje op elkaar gaat lijken. Dit wordt versterkt door het veelvuldig gebruik van dezelfde toonsoort. Echter, tekstmatig is The Script absoluut vernieuwend.

Leadzanger Mark Sheehan, ook de componist van de meeste nummers, vormt ongetwijfeld een mooi plaatje aan de muur van menig tienermeisjeskamer. Zijn stemgebruik doet ietwat denken aan het geluid van Maroon5, maar imponeert door een groot bereik, en het gebruik van verschillende stemtechnieken. Qua techniek is de Glottisslag (het kortstondig onderbreken van de klank van de stem of het aanzetten hiervan door het korte dichtklappen van de stemspleet en het hierbij onderbreken van de trilling van de stembanden) van de zanger storend, maar door een zeer goede mixvaardigheid bij de productie is dit mankementje fraai weggewerkt.

Mijn persoonlijke favoriet is het slotnummer: het mooie I'm Yours.Dit nummer tilt, door de prachtige tekst, het gegeven "Lovesong" naar een hoger niveau.

Kortom: The Script is een echte luister CD met lekkere eigentijdse composities, die duidelijk minder zijn dan de teksten waarmee ze gepaard gaan. Toch zijn ze heerlijk om naar te luisteren, wanneer je er eens doorheen zit en je wel wat steun en inspiratie kunt gebruiken.


The Script
Script
Uitgegeven: Sony BMG
EAN: 0886973325322