Doorbraak voor Josh Groban?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Joshua Winslow Groban werd 27 jaar geleden in Los Angeles geboren. Nadat hij geaccepteerd was voor het prestigieuze Interlochen Arts Program, begon hij met het volgen van muzieklessen en theater. Uiteindelijk wist hij zijn opleiding aan de Los Angeles County High School for the Arts succesvol af te ronden. Eind 1998 volgde Josh zanglessen bij een zangleraar die contacten onderhield met producer en tekstschrijver David Foster. Hij vroeg de toen 16-jarige Groban op te treden tijdens de inauguratie van de gouverneur van Californië.

Zijn carrière nam een vlucht, toen hij een platencontract kreeg en een nummer opnam voor de soundtrack van de film Artificial Intelligence. Grobans debuutalbum kwam uit in het najaar van 2001, enkele jaren speelde hij ook nog mee in twee afleveringen van de televisieserie Ally McBeal, als verlegen solozanger van een kerkkoor. A collection is inmiddels al zijn zevende album. Het is bekend dat Groban vooral lichte en klassieke muziek zingt en dat is ook duidelijk terug te horen op de cd. Toch wordt klassiek ook wel vermengd met modern, bijvoorbeeld door het gebruik van drums. You are loved en In her eyes bevatten zelfs iets meer tempo.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het lekker vrolijke nummer Weeping is samen met Vusi Mahlasela en het Soweto Gospel Choir, opgenomen tijdens een live-optreden voor Nelson Mandela. Ook is een niet eerder uitgebracht lied te horen: Anthem, uit de musical Chess. Over het algemeen vind ik de Engelstalige nummers op A collection toch prettiger om te beluisteren dan de Italiaanse songs, en dan nog niet eens vanwege de taalbarrière. February Song staat hoog in mijn lijstje van toppertjes, net als Remember when it rained. Het album wordt positief afgesloten met het nummer Smile.

Zelf kende ik de naam Josh Groban al wel een aantal jaren, maar was eigenlijk nog niet echt op de hoogte van zijn muziek. Na het beluisteren van deze cd denk ik dat hij zeker een goede kans maakt om ook hier meer voet aan de grond te krijgen. Hij zal alleen misschien een steuntje in de rug nodig hebben van de nationale radiostations. Als extraatje is bij A collection een tweede cd bijgevoegd, met daarop zes kerstliederen, die wereldwijd bekend zijn. Natuurlijk ontbreken ook de ware klassiekers Silent Night en het Ave Maria niet.


A collection (2 cd's)
Josh Groban
Speelduur: 97 minuten
Label: Reprise Records