Schamele Poging tot een Vleugje Afrika

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Componist Laird-Clowes is geen onbekende in de Europese film- en muziekwereld, hij componeerde songs en muziek voor films en artiesten, voornamelijk in Engeland. Samen met het London Symphonic Orchestra kwam de soundtrack van Wit Licht tot stand. Het is een interessant project geworden met veel Afrikaanse invloeden, zoals het gebruik van de kalebas en andere percussieinstrumenten die behoren tot het scala van Afrikaanse instrumenten. De liefhebber hiervan komt dus geheid niet bedrogen uit. Echter, er zijn betere CD's met Afrikaanse muziek, die authentieker en veel interessanter zijn dan deze. Het is namelijk niet bepaald een CD om op te zetten als achtergrondmuziek. Beter gezegd, zonder de filmbeelden erbij is het ronduit saai. De sfeer van de film is wel duidelijk verwerkt in de muziek, maar hoofdzakelijk komen er grimmige, eentonige klanken uit de CD speler.

Er zijn ook interessante en mooiere stukken op de CD te vinden, zoals het prachtige "Anna's Theme" en "Massacre on a Sunday." Hierop zijn respectievelijk een prachtige piano- en strijkarrangement te horen, die veel te snel weer plaats maken voor dezelfde, eentonige klanken. Het thema "White Light" dat in verschillende arrangementen op de CD staat, en wat doorlopend gebruikt wordt in de film, is duidelijk van Westerse aard. En juist daar zou men wat minder 'Westen' willen horen. Al met al valt de soundtrack van Wit Licht dus wat tegen, vergeleken met de film, het album en de concerten van Borsato. Het is een poging tot een vleugje Afrika, die mijns inziens niet goed tot zijn recht gekomen is.

De bijbehorende Making Of DVD van ongeveer een uur, daarentegen, is boeiend en houdt de aandacht van begin tot einde vast. Het maakt de teleurstelling van de CD weer een beetje goed.


Wit Licht (Original Soundtrack)
Marco Borsato
Uitgegeven: Universal Music
EAN: 0602517804715