Train your brain

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Een som tot bijna zestig decimalen achter de komma oplossen? Dat is niet aan mij besteed. Als je het mij vraagt echt een klusje voor mijn immers briljante rekenmachine. Toch zijn er mensen zoals Rüdger Gamm die sommen binnen enkele seconden kunnen oplossen, zoals de vijfdemachtswortel uit 8547799037, de sinus van 287, priemgetal 31 gedeeld door priemgetal 61. Verbazingwekkend genoeg kwam hij er pas later achter dat hij zo goed was in hoofdrekenen. Wie weet is er dus nog hoop voor velen van ons.

In het boek Train your brain geeft Gamm een kijkje in zijn leven: hoe erg hij wiskunde ooit haatte, hoe zijn interesse is ontstaan in het bezig zijn met de hersenen en het trainen daarvan. Enthousiast werd hij helemaal toen hij ontdekte dat hij zijn hersenen steeds verder kon ontwikkelen. Al snel kwam hij in de publiciteit en werd hij bij het wereldkampioenschap hoofdrekenen tweede en derde in verschillende categorieën. Dit onderdeel van het boek is met veel eerlijkheid geschreven: het laat zien wat voor persoon hij is en hoe hij deze hectische periode in zijn leven ervaren heeft.

Dat het niet alleen een biografie is blijkt uit de volgende hoofdstukken. Want daarin moet ook jij aan de slag. Eerst wordt verteld hoe de hersenen werken. Geen moeilijke medische termen, maar lekker eenvoudig. Wist je dat als je je vuisten balt en tegen elkaar houdt, je een idee krijgt van de grootte van je hersenen. En wist je dat hersenen twintig procent van je lichaamsenergie gebruiken? Ook legt het boek uit wat voor 'hoofdtype' je bent.

De rest van het boek gaat over het trainen van je hersenen en hoe het komt dat je concentratieproblemen kan hebben. Gamm besteedt werkelijk overal aandacht aan: faalangst, de werkplek, eetgewoonten, slaap en ga zo nog maar even door. Er zijn ontzettend veel invloeden van buitenaf die ervoor zorgen dat je je moeilijk kan concentreren. Daarnaast zijn er tal van manieren om je het beste voor te bereiden op een tentamen voor een studie of cursus. Tenslotte vergt het leren van bijvoorbeeld een nieuwe taal wel de nodige concentratie en kunnen de tips van Gamm zeker van pas komen.

Grappig in het boek zijn de hersenenoefeningen zodat beide hersenhelften beter op elkaar ingespeeld raken. Met allerlei kleine oefeningen kunnen je hersenen zo getraind worden dat ze in goede conditie blijven en dat de prestaties verbeteren. Zo kan je je tanden met je andere hand poetsen of mes en vork omdraaien. Ook geeft Gamm eenvoudige tips voor een betere doorbloeding en ontspanning. Oefeningen met kleuren en cijfers moeten dit verbeteren. Klinkt het allemaal wat vreemd? Sommige oefeningen zijn dat ook, maar dat neemt niet weg dat ze niet kunnen helpen. Het boek wordt goed onderbouwd en laat zien dat het trainen van je hersenen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Een rekenwonder zal ik niet worden, maar wie weet zijn de eerste stappen gezet voor het onthouden van boodschappenlijstjes of verjaardagen.

Train your brain
Train your brain
Gamm, R & Ehlert, A
192 bladzijden
Uitgeverij Forum
ISBN: 9789049200411