Familiepatronen in De methode Coué

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Bij Teuntje Klinkenberg wordt op haar zevenendertigste voor de eerste keer borstkanker ontdekt. In het boek De methode Coué vertelt ze openhartig over haar ziekte en familie. Haar familie geeft haar in deze heftige periode in haar leven stof tot nadenken. Ze wordt steeds herrinerd aan haar aan borstkanker overleden moeder Tineke. Het leven van Klinkenbergs moeder stond in het teken van het verlies van haar vader. Hij kwam om in een concentratiekamp.

Klinkenberg vraag zich in haar boek af of je familiepatronen kan doorbreken. Ze wil het met haar man en dochters heel anders aanpakken dan ze van huis uit gewend is. Op haar website vertelt ze in een interview: "Ik heb onderzocht in hoeverre ik bepaald ben door mijn familie. Ook wilde ik uitzoeken of ik in staat ben geweest - en in de toekomst in staat ben - om me hieraan te onttrekken. Dat is een heel belangrijk onderdeel van de behoefte geweest om dit boek te gaan schrijven." De biografie gaat over drie generaties moeders en dochters. Materiaal hiervoor had Klinkenberg genoeg: "Er waren oorlogsdagboeken en foto's. Er is veel bewaard en ik kon dus echt gaan graven." In haar boek schrijft ze:

'Ik bekijk de foto's die van ons gemaakt zijn. Lang geleden ingeplakt door mijn moeder en voorzien van bijschriften. Ik zie hoezeer mijn handschrift op het hare lijkt. Vijftig jaar later krijgt de foto een nieuwe betekenis. Ik weet wat er sindsdien allemaal gebeurd is. Mensen aan wie ik hem laat zien, denken dat ik die vrouw ben en het meisje mijn dochter. De overeenkomsten zijn opvallend. Van generatie op generatie geven we het zichtbare en onzichtbare aan elkaar door.'

Bij Klinkenberg is al drie keer borstkanker geconstateerd. "Na de derde keer dat de ziekte werd geconstateerd wilde ik kijken wat zo'n ziekte met een mens doet en wat het met mij heeft gedaan. Ik denk dat meerdere vrouwen zich zullen herkennen in de strijd." En dat heeft ze mooi weten te verwoorden. De methode Coué is dan ook een openhartig verhaal: over haar ziekte, familie en herrinneringen. Het boek toont ons het verschil tussen de generaties. En vooral in deze tijd - nu borstkanker steeds vaker voorkomt - zal het boek veel mensen aanspreken. Het geeft moed en laat het belang zien van preventieve controle.


Methode Coué
Klinkenberg, T.
192 bladzijden
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046804681