Three-ality is oud-Hollands hip!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De bijna afgestudeerden van de popacademie in Leeuwarden en de Frank Sanders Musical Academie in Amsterdam Maeike Sijtsma (25), Sanne Hoeksma (22) en Femke (23) Hoeksma leerden elkaar kennen in 1995 in een kinderkoor. Sindsdien zijn ze nooit meer gestopt met zingen. In 2002 jaar won Three-ality zowel van de vakjury als de publieksprijs van het Friese songfestival en daarop volgde ook een eerste plaats op het streeksongfestival van Nederland. Na een tour te hebben gedaan met onder andere Nynke Laverman en De Kast, deden zij mee aan een door Leoni Jansen georganiseerde theatertournee door Nederland: Made In Holland. Tijdens deze tour leerden zij producer Onno Krijn kennen en was hun eigen album al snel een feit.

De naam Three-ality is een samenvoeging van drie en realiteit. De band heeft deze naam bedacht toen ze net serieus begonnen. Three-ality: "We waren ongeveer 15 jaar. Het viel ons toen al op dat veel mensen live veel minder goed waren dan op hun cd. Wij wilden dat niet. Kwaliteit en echt zijn, nooit playbacken, daar stonden en staan wij nu nog steeds voor.

De muziek van de dames is op zijn zachtst gezegd ongewoon. Ze hebben oud-Nederlandse teksten op wereldmuziek gezet op een hele hippe, vernieuwende manier. Het is een combinatie tussen oud en nieuw, in zowel instrumenten als tekst. Three-ality: "We wilden een mix van tientallen kleuren en stijlen van muziek die samengebracht zijn tot een bijzondere sound. We zijn benaderd door producer Onno Krijn. Hij had al een paar jaar het idee om oud-Nederlandse teksten onder handen te nemen op een manier wat nog niet eerder was gedaan. Minder truttig in elk geval. Wij vonden dit een heel leuk idee en een uitdaging. We hebben ja gezegd, met een geweldig album als resultaat."

Het album doet op bepaalde momenten zeer spiritueel aan. Toch is dit niet met opzet gegaan. Three-ality: "We kunnen ons voorstellen dat je voelt dat sommige liedjes spiritueel aan doen, maar zo hebben wij dat niet ervaren. Er zijn wel liedjes waarop je je gedachten de vrije loop kan laten gaan en lekker weg kan dromen."

Zo jong en toch al zo duidelijk weten wat je wilt. Maeike, Sanne en Femke weten waar ze mee bezig zijn. "Onze grootste drijfveer is onze passie voor muziek. Wij zouden ons geen leven voor kunnen stellen zonder muziek en zingen." De drie dames bewonderen veel artiesten, maar: "Echt een groot voorbeeld hebben we niet. We hebben natuurlijk wel mensen waar we graag naar luisteren, die we goed vinden en waar we veel respect voor hebben. Zoals bijvoorbeeld Eva Cassidy, John Mayer, Amos Lee, Trijntje Oosterhuis en Alicia Keys."

Dit album is nog maar net uit, maar toch dromen de dames alweer verder. "Er zijn al wel plannen voor een nieuw album, maar wat dat gaat worden weten we nog niet. Misschien wordt het in dezelfde stijl of verrassen we jullie met iets compleet nieuws. Wat we wel weten, is dat het altijd een beetje dezelfde Three-ality sound zal houden omdat het dezelfde stemmen zijn."

Kijk voor meer informatie op de website van Three-ality