Mijn hemel, kind (+WIN)

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Met Hemelkind weet Rita Spijker de lezers opnieuw naar zich toe te trekken. Er zijn inmiddels in Nederland meer dan 100.000 boeken van deze schrijfster verkocht. Een aantal jaar gelden schreef ze haar debuutroman Kreukherstellend, die door veel lezers zeer positief gerecenseerd werd. Daarna schreef ze Tussen zussen, waarmee ze de lezer met haar schrijfstijl betoverde.

De belofte

Hemelkind is een verhaal over beloftes en schuld. Maar vooral over het vinden van je eigen weg. Als Moon haar vader op diens sterfbed een belofte doet, zal dit haar leven voorgoed veranderen. Ze zegt haar baan op, vertrekt uit haar flat in de stad en neemt haar intrek op de afgelegen boerenhoeve waar ze is opgegroeid. Ze wordt daar herinnerd aan de fijne tijden met haar ouders, maar ook aan de dramatisch vroege dood van haar moeder. Al snel krijgt Moon gezelschap van haar neef Henk, theaterregisseur Ties en lichtman Chalid. Moon raakt verstrikt in haar gevoelens voor deze mannen, maar vooral met zichzelf door de belofte die ze aan haar vader deed.

Ouders

Rita vertelt in het kort de gedachte achter het boek: "Het boek gaat over jezelf losmaken van je ouders en dan klem komt te zitten. Moon zit klem tussen de belofte die ze aan haar vader heeft gedaan op zijn sterfbed en de waarschuwingen en verboden van haar vroeg gestorven moeder: 'Pas op voor mannen, kind!' die steeds luider gaan klinken in haar hoofd. Ze is blind geworden voor de mogelijkheid dat de belofte die ze heeft gedaan ook te verbreken is. "

Magisch-realistische stijl

Rita vertelt me dat in een recensie over Hemelkind de woorden 'magisch-realistische stijl' worden gebruikt. Daar kan ik me wel in vinden. Je wordt, bij het lezen van het boek, als het ware losgeweekt van de werkelijkheid. Je waant je in de sprookjesachtige en sensuele wereld van Moon. De vreemde relatie met haar neef, de theatrale regisseur en de lichtman met zijn wijze woorden, het is een verhaal dat je meeneemt. Rita: "Dat is iets wat ik nastreef. Ik wil zo schrijven dat ik de lezers ongemerkt het verhaal inzuig. Ik wil in geuren en kleuren vertellen. Een lezeres vertelde me dat ik haar had weten te raken in zowel haar verdriet als in haar blijdschap en ontroering in het leven. Mijn boeken gaan dan ook over herkenbare situaties en problematiek."

Woordenstroom

"Mijn werkwijze is eigenlijk heel eenvoudig. Als ik achter mijn computer zit, komt de woordenstroom vanzelf. Ik bedenk niets van te voren, maar zie hoe het verhaal zich al schrijvende ontvouwt. Voor mij is het geen zoektocht naar woorden; het verhaal vormt zich al werkend voor mijn ogen. Mijn personages kunnen mij daardoor zelfs verrassen. Dan schiet ik in de lach omdat ze iets leuks doen of zeggen. Of ben verbaasd over de onverwachte weg die ze inslaan."

Rita heeft een goed ontwikkeld gevoel voor dynamiek, voor de dramatische lijn van het verhaal. "Als ik het idee heb dat het eind eraan zit te komen, ga ik pas bewust nadenken waar het verhaal heen gaat, werk dan naar een goed eind toe."

Poëzie

Ik vraag haar of ze zelf vooruitgang heeft gemerkt met het schrijven van dit boek ten opzichte van haar vorige romans. "Lezers vinden mijn boek Hemelkind meer literair geschreven dan mijn voorgaande verhalen. Je zou dus kunnen zeggen dat mijn schrijfstijl zich heeft ontwikkeld. Dit boek is meer poëtisch geschreven, in het bijzonder de teksten uit het toneelstuk dat zich op de hoeve afspeelt."

Uniciteit

"Wat mij uniek maakt als schrijfster? Uniek zou ik niet willen zeggen, maar ik merk wel dat ik talent heb om zintuiglijk te schrijven: De kunst en het gemak van horen, zien en voelen om te zetten in woorden. Ik ben er goed in om humor en diepgang met elkaar te verbinden."

Familieverhoudingen

In alle drie de boeken van Rita staan familieverhoudingen centraal. "Ik vind de dynamiek in families erg interessant. Ik heb vele workshops familie-opstellingen gevolgd. De relatie tussen verschillende familieleden intrigeert me, vooral verstoorde relaties binnen een familie vind ik een boeiend thema. Dit is een steeds terugkerende thematiek in mijn boeken."

Auteur, actrice en coach

Rita is naast auteur ook actrice en coach. "Ik heb geen full-time job als schrijfster. Daarnaast ben ik actrice in de terugspeeltheatergroep van Theater Rob Heiligers. We spelen verhalen die mensen vertellen aan de hand van een ingegeven thema. Vervolgens wordt het verhaal al improviserend 'teruggespeeld' door acteurs en muzikanten. Zo kijk je als verteller weer op een andere manier naar de gebeurtenis. Dit roept weer andere verhalen op van mensen uit de zaal. Aan het eind van een voorstelling heb je een ketting van verhalen rond een thema. Dit is improvisatietheater. Daarnaast geef ik lezingen over mijn werk als auteur, communicatie- en managementtrainingen en individuele coachingen. Het werken met mensen voedt mijn schrijverschap."

WIN!

Vrouw.nl mag een aantal exemplaren weggeven van Hemelkind.

Om kans te maken op deze leuke prijs stuur je een e-mail naar prijsvraag@vrouw.nl, vermeld "Hemelkind" als onderwerp en zet in het mailtje tevens je naam, adres en gebruikersnaam op Vrouw.nl. Zonder geregistreerde gebruikersnaam kan je helaas niet meedoen! Slechts één deelname per adres wordt geaccepteerd. Deze prijsvraag loopt tot 30 mei 2009 tot 9.00 uur.


Hemelkind
Rita Spijker