Shodo Schrijfboekjes

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Shodo is Japans voor 'de weg van het schrijven'. Onder deze naam biedt Christine de Vries trainingen, coaching en schrijfcursussen aan. Deze maand verschijnen de eerste twee delen van haar reeks Shodo schrijfboekjes.

Het Open-zinnenboekje

Shodo schrijfboekje 1 bevat twee keer veertig open zinnen. Je leest het begin van een zin, en daarna schrijf je zelf in één vloeiende beweging op wat die woorden bij je oproepen. Zo begin je op de linkerpagina bijvoorbeeld met 'Als kind van mijn ouders herken ik...' of 'Zonder dat anderen het weten...' Belangrijk hierbij is dat je je interne criticus overboord gooit en dat je pen niet loskomt van het papier. Noteer alles wat in je hoofd opkomt, ook al is dat 'En nu weet ik niet meer wat ik moet schrijven' of 'Stel je voor dat mijn baas dit zou weten!'. Op de tekstvan de linkerpagina kun je direct of op een later moment reflecteren door de open zin op de rechterpagina aan te vullen. Op de rechterpagina's vind je open zinnen als: 'Een vraag die ik nu aan mezelf kan stellen...' en 'Als ik heel eerlijk ben dan...' Aan het eind kijk je terug op alle reflectieve teksten en ontdek je wat het schrijven van deze veertig duozinnen jou heeft gebracht.

Het Clusterboekje

Shodo schrijfboekje 2 bevat veertig clusters. De clustertechniek is heel associatief en leid je schijnbaar kriskras door je geheugen naar gedachten, gevoelens en gebeurtenissen. Schíjnbaar kriskras, want je geheugen is een uniek systeem dat eigenhandig alles aan elkaar knoopt tijdens het opbergen. Je begint steeds met een woord in het midden van een pagina, zoals 'kunst', 'stabiliteit'of 'leeftijd'. Dan schrijf je trefwoorden op die spontaan bij je opkomen. Schrijf zo snel mogelijk een hele pagina vol, wat voorkomt dat je aan het denken (en bekritiseren) slaat. In het boekje kun je aan de slag met 'vrije' en 'gestructureerde' clusters. In het eerste geval bepaal je zelf de stappen en de vormgeving van je cluster, in het tweede geval laat je je leiden door een structuur in de vorm van genummerde lege tekstballonnetjes en pijltjes.

Wat er voor jou écht toe doet, en wat de moeite van het schrijven waard is, ligt voor een groot deel in jezelf opgeslagen. Shodo Schrijfboekjes helpen je om vergeten herinneringen, gekoesterde verlangens en creatieve aspiraties aan de oppervlakte te krijgen. Onderwerpen om over te schrijven bieden zich als vanzelf aan, als je oog krijgt voor de thema's die keer op keer bovendrijven. Wanneer je puur voor jezelf schrijft, kun je je helemaal laten gaan. Schrijf je voor een publiek, dan komt na de golf van ongecensureerde associaties een tijd van bloed, zweet en tranen. Dan wordt schrijven weer schrappen.

~
Open zinnen
Christine de Vries
~
~
Clusters
Christine de Vries
~

Voor meer informatie ga je naar: Shodo.nl