Zusters in het Kwaad

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Als Marian van Brabant naar een dorp buiten Amsterdam verhuist, kan ze maar moeilijk aarden. Haar man Wouter maakt lange uren op zijn werk, waardoor zij alleen voor de ingrijpende verbouwing van hun nieuwe huis staat en ondertussen zorg draagt voor hun twee kinderen Beau en Rinske.

Marian merkt dat er rare dingen gebeuren in het dorp: nare, onsympathieke mensen worden een lesje geleerd. Heel onschuldig, maar wel op zo'n manier dat ze wel twee keer nadenken voordat ze weer de fout in gaan.
Geplaagd door slapeloosheid, trekt Marian op een nacht haar jas aan om een frisse neus te halen, in de hoop zo weer in slaap te komen. In plaats daarvan betrapt ze de geheimzinnige wrekers: een groep vrouwen die zich door niets of niemand op de kop laat zitten. Het begin is ook meteen het einde: de grens is overschreden, en één van de vrouwen wil naar de politie stappen. Maar wie? En wie probeert haar tegen te houden?

Marian introduceert zichzelf in het tweede hoofdstuk, als een normale vrouw die worstelt om de verschillende rollen in haar leven te vervullen. Moeder, liefhebbende en begrijpende echtgenoot, copywriter, maar ze is vooral eenzaam. De perikelen van Marian komen erg herkenbaar over. De verhuizing bewijst dat haar vriendinnen in Brabant toch niet zulke goede vriendinnen zijn als ze had gedacht. De moeders op het schoolplein zijn niet zo bereidwillig om contact met haar te maken, en dan is er nog Martijn...

Door de sporadische gedachtegang van één van de vrouwen, blijft de who did it tot het einde toe spannend. Zij wil duidelijk veel verder gaan dan de andere vrouwen.

'Ik moet geduld hebben. Denken ze echt dat zo'n man stopt met treiteren omdat we zijn fiets in een lantaarnpaal hebben gehangen? Laat me niet lachen!
Dit zijn studentengrappen.
Ik wil verder gaan. Dat moet ook, als we tenminste serieus genomen willen worden.
Mijn vriendinnen zien dat niet in. Nog niet.
Maar dat komt wel. Daar zorg ik voor. Tot die tijd... Geduld.'

Zusters in het Kwaad is een spannende, literaire thriller, een samenwerking tussen scenario- en toneelschrijver Emile Lotze en journaliste Simone Kortsmit. Ik kan niet te veel in details treden zonder zomaar iets weg te geven over de gebeurtenissen. Maar na het lezen van dit boek kan ik alleen maar concluderen dat dit duo vaker samen moet gaan schrijven. Een aanrader!


Zusters in het kwaad