Reportage: Wereldmuziek op festival 'Sfinks Mixed'.

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het begint op vrijdagavond met een avondje Balkan Beats. Mijn vriend en ik arriveren rond negen uur 's avonds op het festivalterrein en willen beiden eerst en vooral een hapje eten. Voor mij is eten trouwens een constante de laatste weken, wegens het kleine wondertje in mijn buik. De kleine lijkt enorm veel energie te verbruiken, dus mama moet vooral goed eten!

Sfinks gaat er prat op lekkere, gezonde wereldkeuken te serveren, dus ik kijk reikhalzend uit naar de lekkere wokgerechten. Het is niet meteen wat ik haute cuisine zou noemen, maar het is eetbaar en ook de prijzen zijn best democratisch (7 a 8 euro gemiddeld voor een maaltijd). Na onze maagjes te hebben gevuld, gaat het richting hoofdpodium voor het optreden van La Cherga: een groep prettig gestoorde Ex-Joegoslaven die weten wat entertainment is. Omdat ik de gevoelige oortjes van de baby niet wil beschadigen, bevind ik me aan de zijkant van de tent, waar ik overigens het hele weekend zal liggen genieten op ons dekentje ... Na La Cherga is het de beurt aan Merdan Taplak, een Belgische DJ van Turkse origine die de tent in vuur en vlam zet. Op de tonen van de aanstekelijke balkan beats verlaten we het festivalterrein, want morgen begint het pas echt!

Op zaterdagmiddag installeren we ons met ons dekentje aan de Groove tent, één van de vier podia op Sfinks. Hier staat de Iraans-Belgische triphop van Haleh op het programma. De muziek klinkt erg goed en ook de rest van de dag en avond genieten we met volle teugen van de muziek en de sfeer. Op Sfinks is er een heus speeldorp voor kinderen en ook dat levert mooie beelden op, zeker in onze situatie ... We sluiten de avond af bij het hoofdpodium met een schitterend optreden van reggae legende Max Romeo, bekend van het nummer 'Chase the Devil'.

Op zondag is het zonnetje voor de derde dag op rij van de partij, maar helaas zijn wij zo dom geweest ons dekentje te vergeten. Op naar het marktje dan maar, waar we een mooi alternatief vinden. We installeren ons ook vandaag weer vlakbij de Groove tent en liggen er een hele dag te genieten van elkaars gezelschap, de muziek en de vele spelende en dansende kindjes en hun ouders. We weten nu al dat we volgend jaar zeker terugkomen, met ons kleine ventje. Sfinks was geweldig!

Meer info: www.sfinks.be