De 6 leukste familiespellen van vroeger

Vrije tijd door Kimberly
Zeg je ‘vroeger’, dan zeg je ‘spelletjes’. Iedereen had wel zo’n kast die uitpuilde met MB's. Van bordspellen die je úrenlang kon spelen, tot vluchtige varianten waarbij je de ballen uit je broek lachte. Vind hier de leukste!
 
Wat in je jeugd het toppunt van gezelligheid was? Op een kille zondagmiddag de mokken chocolademelk in de magnetron verwarmen om vervolgens een familiespel uit de overvolle spelletjeskast te plukken. Lekker kneuterig met het hele gezin aan tafel schuiven en de zondagmiddag kon beginnen. Welke spellen we vandaag de dag nog eens graag uit de stoffige kast grissen? Deze zes! 
 
 
Pim Pam Pet
Even een geheugenopfrissertje: bij het Pim Pam Pet-spel was het de bedoeling om zo snel mogelijk de vraag te beantwoorden waarbij het antwoord moest beginnen met de letter die jij gedraaid had. Alhoewel dit al een heuse uitdaging was, bedachten de meesten er nog eentje bij: zo hard mogelijk aan de groene schijf draaien totdat-ie er vanaf vloog. Want ja, dan mocht je nóg een keer draaien en dat was stiekem toch echt het allerleukste. Had je een ‘Q’, ‘X’ of ‘Y’ gedraaid? Dan was je de pineut. En drie keer raden? Dat was meestal het geval. 
 

Krokodil met Kiespijn
De Krokodil Met Kiespijn, ook wel het spel from hell. Je loosde altijd wat druppels in je Jip en Janneke-onderbroek, zo spannend vond je die krokro altijd. Het spel was niet alleen zenuwslopend, als je pech had zaten je tere tengeltjes vast in die joekel van een smoel. De krokodil had namelijk kiespijn, maar de vraag was: aan welke tand? Dus moest je een voor een – om de beurt – zijn tanden indrukken om daar achter zien te komen. Drukte je de verkeerde tand (lees: daar waar hij pijn had) in? Dan klapte hij zijn bek dicht en schrok je je het apelazarus. Tranen met tuiten!


Wie is Het
Zodra het rode en het blauwe bord tevoorschijn werden gehaald, kon het speelkwartier beginnen. Met samengeknepen ogen grabbelde je hopelijk Maria. Zij had van dat jaloersmakende, lange, golvende haar en zo'n schattig, groen mutsje op. Maar waar het allemaal om draaide was natuurlijk het personage van je tegenstander! Was jouw papa Herman, Bill, Anita of toch George? Dat moest je met de ‘ja-’ en ‘nee-vragen’ zien te ontmaskeren. Heerlijk vond je het, als je alle brillendragers met een flinke tik mocht wegklappen. Zag je dat je nog maar drie personages open had staan? Dan deed je maar een wilde gok. 
 

Visjes Vangen
Goh, als je zou zeggen dat de buurman zijn gazon stond te snoeien zou je het ook geloven, zo veel geluid maakte dat ding. Natuurlijk mocht dat de pret niet drukken. Jij pakte vol enthousiasme een hengel uit de doos, het liefst de rode, en probeerde vervolgens de vissen aan het magneetje te plakken. Moeilijk? Behoorlijk. De visjes zwommen voortdurend rond, konden het niet laten om regelmatig kopje onder te gaan en om het nóg een tandje moeilijker te maken, hapten ze. Blij dat je dan ook was als er eentje aan je hengel bungelde en je ‘m daarna vol trots voor je mocht leggen. Krijgt iemand al zin om de stoffige spelletjeskast open te trekken...? 


Mens Erger Je Niet
Een spel wat ongetwijfeld in je kast heeft gestaan: Mens Erger Je Niet. De naam zegt het eigenlijk al: liep jij aan kop en knikkerde jij al je tegenstanders weg? Dan voelde jij je een ware overwinnaar. Was dit andersom het geval? Dan liep je langzaam rood aan. Want balen dat je deed als al je tegenstanders al minstens één pionnetje binnen hadden en jij nog steeds met de volle bups op het startpunt stond omdat je maar geen zes wist te gooien. Om vervolgens – als je dan eindelijk in het spel mocht – door je tegenstander er weer uit gebonjourd te worden. Mens erger je niet? Nou, mooi wel dus!
 

Dokter Bibber
Doktertje spelen, het was één van onze favoriete bezigheden toen we peuter waren (nja, niet de vunzige versie hè.). Gingen we naar oma? Dan namen we de EHBO-kist mee. En stootten we onze vinger? Dan hadden we er niets liever dan een pleister om. Wat was het dan ook leuk dat je met Kerst een Dokter Bibber uitpakte, nu kon je eindeloos jouw eigen patiënt verzorgen! Hij had last van de vreemdste kwaaltjes; een piepend oor, gebroken hart, bevroren tenen... you name it, en jij moest hem van zijn pijn verlossen. Hoe? Jij haalde zo voorzichtig mogelijk met een pincet zijn hart, darmen, maag en om het nog een stukje realistischer te maken, zijn botten eruit. Deed je dat met een vaste hand? Dan was de missie geslaagd. 

Welk familiespel vond jij vroeger het allerleukst?

Beeld: Pinterest