Anne Marie van Bilsen, holistisch kindertherapeute

Lifestyle door Redactie Ze.nl

In een eetcafé met uitzicht op rondscharrelende varkens bestelt Anne Marie cappuccino en appeltaart met slagroom. Tussen de happen door vertelt ze over haar persoonlijke ontwikkeling en holistische kindertherapie.

"Een kind heeft behoefte aan drie dingen: erkenning, herkenning en liefde. In mijn jeugd heb ik veel warmte gekend, maar de erkenning en herkenning bleven achter. Ik was een gevoelig kind, echt een denkertje. Omdat ik me niet gezien voelde, besloot ik, als een soort overlevingsmechanisme, om mijn gevoeligheid niet toe te laten. Mijn derde kindje heeft me weer 'aangeklikt'." Tien jaar geleden werd het zoontje van Anne Marie twee weken te vroeg geboren. Hij vroeg veel zorg en aandacht, méér dan ze op dat moment kon bieden. Ook de reguliere geneeskunde bood geen uitkomst. Anne Marie ging op zoek en vond wat ze zocht in de holistische opleiding De Zon in Zoetermeer. Ze paste het geleerde enthousiast toe op haar zoontje en andere kinderen en begon te fantaseren over een eigen praktijk.

"Het plotselinge overlijden van mijn vader, nu vijf jaar geleden, zette me met een klap in het hier en nu. Ik denk dat ik de gevoeligheid van mijn vader heb. Een beschadigde man, die zich emotioneel afsloot. Door zijn dood voelde ik me uitgenodigd om mezelf te ontwikkelen. Om te laten zien wat hij niet meer kan laten zien. Dat geeft kracht. Nu zet ik mezelf weer neer, is mijn intuïtie aangescherpt en vind ik het niet vervelend meer om in groepen te zijn. Rond het overlijden van mijn vader zag ik steeds een regenboog. Een mooie naam voor een praktijk, leek me."

Sinds vijf jaar werkt Anne Marie zelfstandig als holistisch kindertherapeute en behandelt ze met name kinderen die gevoelig reageren op hun omgeving. Die gevoeligheid manifesteert zich op verschillende gebieden. Problemen ontstaan op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch of spiritueel vlak. Al deze dimensies vormen samen een geheel. Holistisch wil zeggen: alles is met elkaar verbonden. De behandelmethode van Anne Marie is hoofdzakelijk non-verbaal en omvat massage, aromatherapie, therapeutisch tekenen en oefeningen.

"Ik stel altijd een behandelplan op, vergelijkbaar met een routekaart. Van de ouders vraag ik 100% commitment. Holistisch gezien bevindt het kind zich met de ouders in een cirkel. Ik sta daar buiten. Zij moeten het samen doen. Vaak laat ik de kinderen een huis tekenen of een boom. Dan benoem ik feitelijk wat ik zie en maak ik een vertaalslag vanuit de perceptie van het kind. Een keer tekende een kind zijn moeder op de achterkant van het vel papier. Dat is confronterend voor een ouder. Toch is het belangrijk dat ouders de problemen van hun kinderen niet ontkennen. Je kunt beter tegen een kind zeggen: 'Ik zie dat je bang bent' dan 'Je hoeft niet bang te zijn'."

Gevoelige kinderen vallen vaak uit. Ze worden niet zindelijk, lijden aan slapeloosheid of hebben angststoornissen. In de regel wachten ouders lang voordat ze hulp zoeken. Sommige gevallen grijpen Anne Marie echt aan. "Laatst kwam een moeder bij me. Haar zoon van dertien leed aan ernstige angststoornissen. Met die jongen had ik direct een klik. Het was een mooi mens, hooggevoelig en met een hele zuivere uitstraling. De jongen bleek makkelijk te imponeren door klasgenootjes en werd afgeperst, gepest en in elkaar geslagen. Met als gevolg dat hij niet meer naar buiten durfde en niet meer naar school ging. Door tijdens een gesprek zijn problemen te erkennen en te werken met aromatherapie en oefeningen om hem zijn grenzen te laten voelen en stellen, ging hij met sprongen vooruit. Een week later fietste hij alleen naar de dagopvang en na drie weken ging hij weer naar school." Anne Marie straalt. "Mijn kinderen voelen aan mij dat ik werk vanuit mijn hart. Als ouder is het belangrijk om je passie te volgen. Een kind doet immers wat jij doet."

Tijdens een week op Ibiza spoorde Willem Jan van de Wetering, van uitgeverij Andromeda, Anne Marie aan om een boek te schrijven. Dit resulteerde in Gevoelige kinderen, wat kun je voor ze doen. Anne Marie noemt zichzelf geen schrijver, maar wilde wel een breder publiek aanspreken. Ze werkte samen met co-writer Sylvia Roosendaal, verbonden aan Andromeda.

Gevoelige kinderen, wat kun je voor ze doen is bedoeld voor ouders en opvoeders, die de band met hun kind willen verstevigen. Na een beknopt theoretische deel volgen praktische hoofdstukken over voeding, aromatherapie en therapeutisch tekenen. Aan de hand van foto's laat Anne Marie zien hoe je eenvoudig massage kunt toepassen op je kind, bijvoorbeeld als hulp bij het slapen. In het derde deel komen theorie en praktijk samen in een aantal toegankelijke casussen.

Voor wie niet vertrouwd is met holistisch lichaamswerk, kunnen de hoofdstukken over massage en aromatherapie een eyeopener zijn. Het deel over therapeutisch tekenen, met een leidraad voor het lezen van tekeningen, is informatief, maar mist onderbouwing. De bronvermelding bevat geen specifieke verwijzingen naar psychologische en antroposofische theorieën, enkel vage verwijzingen naar personen en instituten. De laatste kritische noot betreft de rol van de eindredacteur. Door constructies als 'het is voor hen een mooi pluspunt om mee te nemen in het leven', moet direct een rode streep. Om nog maar te zwijgen over de spelfouten. Een paar gemiste kansen. Jammer, want het boekje is verder de moeite waard.


Gevoelige kinderen, wat kun je voor ze doen
Anne Marie van Bilsen
191 bladzijden
Uitgeverij Andromeda
ISBN 978 90 55992 263