Werkgeverschap helpt vrouwen naar de top

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Nergens ter wereld wordt zoveel parttime gewerkt als in Nederland, zowel door vrouwen als door mannen. Tegelijkertijd gaat het ons, in vergelijking met andere landen, economisch gezien goed en behoren onze kinderen tot de gelukkigste van Europa, zo blijkt uit onderzoek van Unicef. Je zou dus ook kunnen zeggen dat we de combinatie werken en zorgen juist heel erg goed aanpakken.

Voor vrouwen met een passie voor een carrière ligt er nu een kans. De krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor hen mogelijk om die felbegeerde positie te verwerven. Bovendien wordt het steeds duidelijker dat vrouwen geld waard zijn: bedrijven met een gemengde top presteren beter en een diverse personeelssamenstelling leidt tot meer creativiteit en innovatief vermogen. Uit een onderzoek onder 500 grote Amerikaanse bedrijven blijkt dat ondernemingen met de relatief hoogste concentratie vrouwen in de top een 53% hoger rendement op hun aandelen maken dan bedrijven met het laagste aantal vrouwen op managementposities. De winst op investeringen lag bij vrouwelijke bedrijven 66% hoger dan in door mannen gestuurde ondernemingen. Een goede mix van vrouwen en mannen in bestuur en management leidt dus tot betere bedrijfsresultaten. Die awareness begint nu door te sijpelen en dat biedt vrouwen kansen en mogelijkheden.

De huidige topvrouwen met kinderen hebben een voorbeeldfunctie en een trekkersrol. Opvallend is echter dat zij zich meestal alleen van hun zakelijke (lees: mannelijke) kant laten zien. Zij laten weinig zien van hun zorgtaken, hun privé-verantwoordelijkheden en hun mogelijke dilemma's, terwijl zij juist voor vrouwen in de lagen onder hen een rolmodel zouden kunnen zijn als ze dat wél deden. Begrijpelijk in een masculiene bedrijfscultuur, maar niet bevorderlijk voor de doorstroming van vrouwen. Vrouwen die werk en zorg willen combineren, nemen liever geen voorbeeld aan een vrouw die het nooit over de zorg voor haar kinderen heeft.

Nederlandse vrouwen nemen het moederschap heel serieus en willen dat graag blijven combineren met hun werk. Vrouwen met de drive om de top te bereiken hebben vaak allang besloten voor de opvang van hun kinderen van alles te regelen, en zij weten die voorzieningen over het algemeen ook goed te vinden. Tegen de vrouwen in hun omgeving die in hun ogen 'aanmodderen' met de verdeling van zorg en kinderopvang roepen zij: "Regel het nu gewoon". Daarmee geven zij zowel direct als indirect aan de dilemma's van deze vrouwen niet au serieux te nemen. Er is in Nederland een heel contigent vrouwen die ambities hebben op beide vlakken en daar hun keuzes op af willen stemmen. Voor hen is het niet een kwestie van de zaken rondom hun kinderen 'gewoon' regelen. Zij zoeken steun in die keuze en begrip voor het feit dat ze beide willen doen. Deze groep help je niet verder naar de top door hun dilemma's af te doen als 'gemuts'.

Veel ambitie gaat nu verloren door gebrekkige randvoorwaarden. Uit onderzoek van Opportunity in Bedrijf blijkt dat veel vrouwelijk hoogopgeleid talent afhaakt bij bedrijven om vervolgens als zelfstandig ondernemer te starten. Geen land heeft zoveel vrouwelijke zelfstandig ondernemers als Nederland. Een van de redenen die deze vrouwen aangeven voor hun afscheid van hun werkgever is dat zij in hun loopbaan in het bedrijfsleven onvoldoende de ruimte kregen om de zaken op hun manier aan te pakken en omdat zij meer behoefte hadden aan flexibiliteit en de mogelijkheid om hun eigen tijd in te delen. Verder haken vrouwen af omdat zij het gevoel hebben dat hun kwaliteiten onvoldoende benut en gewaardeerd worden en omdat zij zich niet thuis voelen in de bestaande bedrijfscultuur. Slimme bedrijven verleiden hun talentvolle medewerkers om te blijven en sluiten aan bij die behoefte aan ruimte en flexibiliteit. Zolang bedrijven blijven volhouden dat het onmogelijk is om een functie in de top in deeltijd te bekleden, zal dit talentvolle vrouwen af blijven schrikken.

Bedrijven die vrouwen faciliteren om hun werk te combineren met hun zorgtaken zullen er minder moeite voor hoeven doen om vrouwelijke high potentials voor het bedrijf te behouden. Vanzelfsprekend zullen deze vrouwen dan ook eerder doorstromen naar de top.

Marja Pronk is auteur van het boek 'De Spitsuurclub' , daarnaast is zij gastschrijver voor het 'Godinnenspektakel. Derde golf, emancipatie van de mens!' Het Godinnenspektakel zet zich in voor het gelijkwaarderen van vrouwelijkheid.