Interview: Kasey Edwards over dertig.

Lifestyle door Redactie Ze.nl

De Australische Kasey Edwards was meer dan tien jaar werkzaam als managementconsultant. Ze heeft zelfs drie jaar in Nederland gewoond. Ze werkte bij een bedrijf in Zwolle dat toiletpijpen maakt. Hoe komt iemand daar in hemelsnaam terecht? Kasey was op doorreis richting Londen en vond in Nederland een Engelstalige vacature waar ze in een opwelling op reageerde. Ze werd aangenomen en kwam uiteindelijk niet in Londen aan. Ze spreekt een heel klein beetje Nederlands. De Nederlanders spraken té goed Engels, waardoor zij de taal eigenlijk nooit echt hoefde te leren. Haar uitspraak was zó gebrekkig, dat de Nederlanders maar gewoon in het Engels tegen haar terug begonnen te praten. Inmiddels woont zij met haar man weer in Australië, maar nu is zij terug in Nederland om te praten over haar debuut: Dertig, en nu... Een autobiografisch boek dat haar ervaringen met de gevreesde dertigerscrisis blootlegt...

Dertigerscrisis.. wat is dat precies? "Op een dag (ergens in de 30) wakker worden en je afvragen: is dit alles wat het leven me te bieden heeft", aldus Kasey.

De dertigerscrisis van Kasey resulteerde in een zelfontdekkingsreis waarop ze onder meer in de ogen van een puppy naar betekenis zoekt. Ze haar gynaecoloog vraagt om haar existentiële crisis te bezweren. Wat liefhebbert met de wet van de aantrekkingskracht en tien dagen meditatie onder strikt stilzwijgen doorstaat. Ondertussen concentreert haar beste vriendin Emma, die ook nooit meer wil werken, haar zoektocht meer op het terrein van one night stands en behoorlijk wat glazen wodka.

Met deze ontdekkingsreis kwam Kasey erachter dat heel veel mensen hetzelfde gevoel hebben. "Het verbaasde me hoeveel mensen eigenlijk opgelucht waren toen ik hen bekende waar ik mee zat. Daarom leek het me goed om er over te schrijven en het naar buiten te brengen. Het is een soort opbiechting: een boodschap aan lotgenoten."

Kasey werkt nog steeds als consultant, maar sinds haar wedergeboorte na de dertigerscrisis, is zij ook veel gaan schrijven. "Ik ben inmiddels bezig met mijn volgende boek. Er zijn zoveel dingen ongebruikt gebleven van mijn onderzoek voor Dertig en nu?, dat ik daar nog wel een paar boeken mee vol kan schrijven. Schrijven is een deel van mijn carrière geworden. Als ik één ding geleerd heb van deze crisis, dan is het wel dat werken heel belangrijk is. In mijn boek schrijf ik ook over een man die niet hoefde te werken. Hij had genoeg financiële middelen en had dus geen reden om 's ochtends uit bed te komen. Hij was eigenlijk doodongelukkig, omdat hij geen verplichtingen had in zijn leven. Het leven biedt echter veel meer dan alleen werken. Schrijven is een deel van mijn nieuwe leven geworden."

Dertig, en nu... is een autobiografisch boek, waarin Kasey behoorlijk wat van zichzelf blootgeeft. Op de vraag wat ze het meest spannend vond om op te biechten, antwoord ze: "Mijn boek is vooral gebaseerd op eerlijkheid. Dat moest ook wel, want anders zou ik mijn boodschap niet goed kunnen overbrengen. Ik vond het wel spannend om over mijn familiesituatie te vertellen: hoe mijn moeder zelfmoord heeft geprobeerd te plegen en dat ik depressief ben geweest. Ik kon echter niet bescheiden blijven, ik moest het hele verhaal vertellen. De lezers zullen het boek ook niet lezen om iets over Kasey te weten te komen, maar om zichzelf te herkennen in een verhaal, de ervaring van een lotgenoot."

Is dit boek speciaal bedoeld voor 30-plussers? Kasey: "Niet perse, maar ik denk dat de 30-plussers wel centraal staan in dit verhaal. Vanaf je dertigste bereik je over het algemeen zo'n punt in je leven dat je je dingen gaat afvragen en dat je bepaalde gevoelens krijgt over het leven en het ouder worden."

Moeten up and coming thirty-something's zich zorgen gaan maken? "Wees niet bang! Het is een natuurlijk proces waar je doorheen gaat. Het gaat er ook maar net om wie je bent en waar je staat in het leven. Er is niet één formule om met je dertigste om te gaan. Het is belangrijk om het proces gewoon bewust en stap voor stap te volgen. Neem een stapje terug en wees eerlijk tegen jezelf. Voel je vooral niet schuldig of beschaamd als je jezelf afvraagt wat voor nut het leven eigenlijk heeft. En geen zorgen, want er zijn ook een heleboel goede dingen aan 30 worden, hoor."

Kasey claimt dat zij haar dertigersdilemma gepasseerd is. De ontdekkingstocht vastleggen in het boek was een vorm van therapie voor haar. Zij is helemaal klaar voor de 40! "Ik ken mezelf beter nu, en ik waardeer de kleine dingen veel meer. Ik denk dat ik daarom ook geen midlife crisis zal krijgen. Die zijn, denk ik, voorbestemd voor de mensen die geen dertigersdilemma hebben ervaren. Zij moeten nog geconfronteerd worden met zichzelf en schrikken rond hun veertigste over de hoeveelheid tijd die ze eigenlijk 'verspild' hebben. Ikzelf blijf lekker schrijven en ga van elk moment genieten. Het niet weten wat er gebeurt op mijn veertigste voelt als een enorme bevrijding. Dat gevoel is wel eens anders geweest."

Dertig, en nu... ligt vanaf 1 april in de boekhandel. De metaforische baby van Kasey is geboren!


Dertig, en nu...
Kasey Edwards
Uitgeverij Forum
ISBN: 9789049200664