Interview: Chantal van Gastel over 'Zwaar verliefd!'

Lifestyle door Redactie Ze.nl

"Het idee rond Isa ontstond toen ik zelf ook flink bezig was met bewuster leven, gezond eten en sporten. Ik merkte dat heel veel vrouwen met dezelfde onzekerheden kampen. Iedere vrouw kent momenten dat ze in de spiegel kijkt en niet tevreden is over wat ze ziet. Door de zelfspot van Isa is het makkelijk om dit op een grappige manier te brengen en kun je er ook om lachen. Ook ik herken me in haar en ik merk aan de reacties dat dit voor heel veel vrouwen geldt. Verder draait Zwaar Verliefd om vriendinnen, werk en ware liefde. Precies de juiste ingrediënten voor een goede chicklit volgens mij," vertelt Chantal lachend.

Dat ze een populair debuut zou schrijven, had ze van tevoren niet gedacht. Eerder had ze wel een schrijfwedstrijd van het tijdschrift Yes gewonnen, maar het idee voor een boek ontstond heel spontaan. "Ik kon de ideeën in mijn hoofd niet meer kwijt in een verhaal van tweeduizend woorden. Toen ben ik begonnen aan een boek. Ik was nog niet zozeer bezig met het feit dat het mijn debuut zou worden. Ik had geen idee of het aan zou slaan en dacht dat het heel moeilijk zou worden in de uitgeverswereld terecht te komen. Ik schreef dus vooral voor mezelf, omdat ik het leuk vond en het verhaal eruit moest."

En toen was het geschreven, maar bleef het op de plank liggen. "Ik durfde er niets mee doen. Een jaar lang heeft het verhaal daar onaangeroerd gelegen. Wel oriënteerde ik me op volgende stappen, want ik wilde wel heel graag dat het uitgegeven zou worden. Ik bedacht hoe ik dat aan ging pakken en nam het verhaal nog eens helemaal door, voor ik uiteindelijk een aantal uitgevers aanschreef. The House of Books was mijn eerste keuze omdat ik zelf al heel veel boeken van hen gelezen had. Zij waren ook de eerste die op mijn manuscript reageerden en het klikte meteen heel goed."

"En toen stond ik opeens met mijn boek in mijn handen. Dat is echt een droom die uitkomt. Ik heb namelijk altijd de wens gehad om ooit een boek van mijzelf in de winkel te zien liggen. Dat die stapel er nu daadwerkelijk ligt, voelt nog steeds heel onwerkelijk. En al die leuke reacties zijn echt geweldig. Je hoopt natuurlijk op goede reacties en veel publiciteit, maar dat is echt boven verwachting verlopen. Natuurlijk geloofde ik in het boek en had ik in de gaten dat Isa in staat is om tot de verbeelding van heel veel vrouwen te spreken. Maar toch moet je maar afwachten hoe het ontvangen wordt. De lezer kent je nog niet. Ik ben heel erg blij met alle enthousiaste reacties. Er komt heel veel op je af waar je niet mee bezig bent als je nachtenlang zit te schrijven. Het is wel een hele mooie beloning voor de vele uren werk."

Voor de verschijning van haar debuut schreef Chantal al altijd en ook nu staat haar pen niet stil. "Ik ben altijd aan het schrijven. Ik heb meerdere ideeën voor nieuwe boeken waaronder voor een vervolg op Zwaar verliefd!. Ik merk dat veel lezers dat erg leuk zouden vinden en ook ik ben Isa en Ruben nog niet beu. Maar ik heb zeker ook nog andere verhalen in mijn hoofd." Wij zijn in ieder geval benieuwd!

Lees ook de column die Chantal eerder voor Vrouw.nl schreef.

In het najaar komt het nieuwe boek van Chantal uit.


Zwaar verliefd!
Chantal van Gastel