Typisch een perfectionist

Lifestyle door Sascha
Uren kunnen piekeren over een klein typefoutje dat je hebt gemaakt, af en toe het niet kunnen laten een ander te corrigeren of is verliezen niet je sterkste kant? Herkenbaar? Waarschijnlijk ben jij dan een rasechte perfectionist.

 
Je hebt net een nieuwe agenda voor het komende jaar gekocht, je zet je naam erin, je maakt een immens grote inktvlek, agenda gaat linea recta de prullenmand in, je koopt een nieuwe en begint weer opnieuw. Als dit jou zeer herkenbaar voorkomt, is de kans groot dat jij een uiterst gedreven perfectionist bent, toch? Zo ja, dan zul jij je in de komende 10 dingen ook wel kunnen vinden.

 
1. Opgeruimd staat netjes
Moeten blokken voor een tentamen is voor jou niet te doen in een rommelige kamer. Dus eerst wordt jouw kamer eens grondig schoongemaakt en opgeruimd voordat jij aan het studeren kan beginnen. Helaas is het vaak dan al tegen de avond aan waardoor studeren überhaupt niet meer aan de orde is.
 
2. Je rust niet tot het perfect en af is
Je gaat niet naar huis voordat je werk perfect en af is. Op je werk ben jij dan ook de eerste die er is, en de laatste die weggaat. Tot de laatste minuut blijf jij hameren op die ene zin die net niet helemaal naar wens is.
 
3. Nooit perfect en af
Mooi gezegd, maar wanneer is iets in godsnaam perfect en af in de ogen van een perfectionist? Nooit dus. Helaas pindakaas.

 
4. Van slag
Jij als perfectionist kunt de hele dag van slag zijn wanneer jij je baas in de ochtend een mailtje hebt gestuurd met een spelfout erin. Een spelfout die je baas waarschijnlijk nog niet eens is opgevallen. Maar jou wel! En het achtervolgt je. De godganse dag.
 
5. Schoonmaak-freak
Je haat het om schoon te maken. Nee. Smetvrees is niet per se waar jij last van hebt. Maar als je dan toch het aanrecht schoon moet maken, dan moet het zó perfect zijn dat er ook echt daadwerkelijk geen één broodkruimel meer te vinden is.
 
6. Zal ik het even doen
Dingen als koken, stofzuigen of de vaat doe jij liever zelf. Op koken zit jij waarschijnlijk helemaal niet te wachten, maar liever zelf koken dan dat er een bom ontploft  in de keuken en de rotzooi niet meer is te overzien. Hetzelfde geldt voor het stofzuigen van het huis. Liever dat je dat zelf even doet, dan dat iemand alle hoekjes vergeet en je er alsnog met stoffer en blik achteraan aan het rennen bent.

 
7. All the way
Is er een nagel afgebroken? Prima, maar dan gaat de rest er ook af! De hele dag tegen een hand aan moeten kijken met één korte nagel is wat jij heel erg slecht trekt. Dan maar all the way en door het leven gaan met alle nagels kort.
 
8. Alles moet precies
Alles, maar dan ook alles moet precies zo liggen zoals jij het wil. En als dit niet het geval is, dan blijft dat ene scheve boek je de rest van de dag aanstaren, totdat het boek rechtgezet wordt. Waar je wel niet de hele dag druk mee kunt zijn…
 
Herkenbaar voor jou als perfectionist?