Interview: Rianne Verwoert over 'Trouw(en)'.

Lifestyle door Redactie Ze.nl
Trouw(en)?

Na haar schrijversdebuut van Liever niet verliefd, ligt sinds vandaag haar tweede boek - Trouw(en) - in de winkel. Hoofdpersonage Marieke heeft alles wat ze zich maar kan wensen, een lieve vriend, een mooi huis en een eigen kledingzaak. Ze is helemaal in de wolken als haar vriend - Rick - haar een huwelijksaanzoek doet. Maar dan gooit Ricks vriend Dave roet in het eten: hij heeft haar aanstaande man gezien met een mooie blonde vrouw. Ze probeert het uit haar hoofd te zetten, totdat ze van haar nieuwe winkelhulp Anouk een soortgelijk verhaal hoort. Marieke herkent zich in het verhaal en raakt verstrikt in haar eigen gedachten, het advies van haar hartsvriendinnen en de verdachte gebeurtenissen, zoals het briefje met een vreemd 06-nummer en een postpakketje met een lingeriesetje, dat haar echt veel te groot is. Hoe komt ze erachter of Rick haar trouw is? En gaat de bruiloft nog wel door?

Ik vond het heel bijzonder om de interactie tussen de vriendinnen te lezen in het boek. Rianne beschrijft goed hoe vrouwen zich kunnen gedragen in sommige situaties. Niet op de man af iets vragen, maar eromheen blijven draaien en zelf allemaal rampscenario's in je hoofd halen. Daardoor is het boek erg herkenbaar. Soms wekte het boek ook irritatie op, omdat er steeds weer dingen werden herhaald. De constante herhaling van het romantische bad, de rozenblaadjes en de kaarsjes hadden veel gevarieerder geformuleerd kunnen worden. Het fijne van een chicklit is een happy end, waarna je heerlijk weg kunt dromen over je eigen toekomstige bruiloft.

Uitdaging

Rianne heeft gemerkt dat ze zich ontwikkeld heeft ten opzichte van haar debuut. "Ik merk ook dat ik kritischer word en dat ik per boek echt vooruit ga. Elke keer wordt het nóg een stapje beter. Wie schrijft, die blijft. Nietwaar? Althans, dat is voorlopig wel mijn bedoeling, want ik vind het heerlijk om te doen. Het is een enorme uitdaging om steeds weer een nieuw boek te schrijven én te blijven leren."

Ambitie

Ambitie om te schrijven had ze al op de basisschool. Naast haar bed lag een kladblok, ze kwam toen nog niet verder dan een aantal korte verhalen. "Toch zat die droom er toen al in. Nu ik het doorzettingsvermogen heb om er een heel boek van te maken. Het kost tijd en veel geduld. Lezen, schrijven, herschrijven, weer lezen, herschrijven en dan uiteindelijk is het af. Maar goed, dat geeft dan ook wel weer een kick! En als ik dan zie hoe de vormgeefster de cover heeft ontworpen, dan ben ik helemaal happy. Dan krijgt het verhaal ook nog beeld. Het is zo gaaf om je eigen boek in handen te hebben. Super!"

Ideeënfabriek

Ze weet zelf niet meer precies hoe ze op het idee is gekomen voor Trouw(en). "Als ik een idee heb, schrijf ik het snel op of typ het in een bestandje in mijn computer. Later kan ik dan van die ideeën gebruikmaken. Tot nu toe komen de ideeën nog steeds en heb ik nog inspiratie genoeg. Mijn inspiratie haal ik overal en nergens vandaan. Ik houd mijn oren en ogen altijd goed open. Ik schrijf niet alleen: ik tennis, houd van wandelen met de hond, ben dol op shoppen en uitgaan en leuke dingen doen met vriendinnen. Ik heb een bijbaantje, ik studeer HBO Communicatie en ik lees graag. En overal waar ik ben, doe ik inspiratie op. Dat kan in de trein zijn, maar ook op het strand, op school, in de kroeg of in de stad."

Voordat Rianne aan haar boek begint, maakt ze een korte outline van het verhaal. Zo heeft ze een overzicht van wat ze wil vertellen en hoe het verhaal zal eindigen. Daarna worden de personages uitgewerkt. "Ik houd me in principe vast aan het schema, maar als afwijken nodig is omdat het verhaal dan leuker wordt, doe ik dat. En natuurlijk laat ik tijdens het schrijven de fantasie de vrije loop."

Bewondering in het schrijversvak

"Ik kijk tegen niemand op, want je moet gewoon je eigen schrijfstijl behouden. Dat is wat een schrijfster uniek maakt. Maar er zijn wel mensen die ik bewonder. Eén daarvan is Marleen Mutsaers, zij schrijft kinderboeken over kanker. Daarnaast vind ik Judith Visser ontzettend goed schrijven. Weet je, eigenlijk bewonder ik elke schrijver. Of het verhaal nu leuk is of niet, hij of zij heeft ontzettend zijn best gedaan om dat boek te schrijven. Dat vind ik bewonderenswaardig."


Rampscenario's en Bossche bollen

Ik vraag of Rianne zichzelf terug herkent in haar personages. "Ik denk dat ik in elk boek wel dingen van mezelf stop. Onbewust gebruik je als schrijver eigenschappen van jezelf in een personage. Marieke bedenkt bijvoorbeeld allerlei rampscenario's in plaats van dat ze meteen haar gevoelens of problemen uitspreekt. Ik ben een kei in mezelf schuldig voelen en daar dan vervolgens de hele dag aan te denken. Of is dat vrouwen eigen? O, en ik ben ook dol op Bossche bollen, maar dan wel de échte. En net als de hoofdpersoon ben ik ook wel een beetje een Mien Flapuit. Ik ben een kletskous eerste klas, en vaak zeg ik wat er in me opkomt. Hoewel ik ook geleerd heb om soms tot tien te tellen."

Rianne's trouwdag

De hoofdpersonage uit het boek kijkt ontzettend uit naar haar grote dag. Hoe ziet Rianne haar ideale trouwdag voor zich? "Een supermooie witte jurk, met een lange sleep, van die geregen koordjes op de rug en pareltjes op de voorkant. Een prachtig trouwboeket en een live optreden van Marco Borsato. Een diner met biefstuk, varkenshaas en andere lekkernijen. En natuurlijk een hele grote bruidstaart, met ook daarop allemaal mooie pareltjes. O, en ik wil natuurlijk twee schattige bruidsmeisjes die dan in van die leuke jurkjes rozenblaadje strooien. Als er dan ook nog een knappe prins aan het altaar staat, kan mijn dag niet meer stuk!"

Plannen voor de toekomst

Rianne heeft genoeg plannen voor de toekomst. Ze doet op dit moment nog een studie Communicatie in Nijmegen en gaat daarna wellicht voor een studie Frans. "Ik ben iemand die zoveel mogelijk uit het leven probeert te halen en bijna geen uitdaging uit de weg gaat. Bijvoorbeeld columns schrijven of mijn eigen website Rianneverwoert.nl ontwerpen en bouwen. En in de toekomst wil ik ook blijven schrijven. Voorlopig blijft het bij chicklits. Mijn derde boek Match?! komt in november 2009 uit."


Trouw(en)
Rianne Verwoert