Reportage: Workshop over het nieuwe leiderschap.

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Ik word ontvangen in de tuin van het mooie landgoed Frankendael, krijg een heerlijk glas wijn en raak meteen in gesprek met Saskia Beugel, de oprichtster van Rishis. Zij had twee jaar geleden het idee gekregen om evenementen in Amsterdam te organiseren met een spirituele invalshoek. Daarbij hoort ook deze 'business workshop'.

Wilde vrouwen

De workshop begint met een korte meditatie op wilde Arabische muziek en ik heb moeite om stil op mijn stoel te blijven zitten. Miek Pot gaat meteen in op het thema 'wild' en zegt dat wilde vrouwen heel hard nodig zijn voor het nieuwe leiderschap. Vrouwen die perfectie los kunnen laten en durven te zijn. Vrouwen die niet bang zijn om afgeschoten te worden en die durven te staan voor wie ze zijn. Geïnspireerd door deze woorden, ga ik bijna staan, want ik voel me aangesproken.

Ook bij Vrouw.nl is dit proces bezig: we willen graag meer gaan staan voor de vrouwelijke kracht in ons en dit overbrengen in onze artikelen. Volgens Miek hebben vrouwen een betere aanleg voor dit nieuwe leiderschap; zij kijken meer holistisch en minder vanuit ego. Mannen zijn meer gericht op resultaat op korte termijn. Maar deze manier van denken, werkt gewoon niet meer. Dat kunnen we, volgens Miek, zien aan de ontwikkelingen in de wereld om ons heen en dan met name aan de financiële crisis. Zelfs nu nog wordt daar niet holistisch naar gekeken en probeert men met korte termijn oplossingen de crisis om te draaien.

Missie

Om toe te lichten hoe je in je kracht kan staan, gebruikt Miek de piramide van Bateson als voorbeeld. De top twee lagen van de piramide geven het spirituele zelf aan en deze besturen de lagen daaronder. Wil je iets veranderen in de onderste lagen, dan zul je dat eerst moeten doen in de twee bovenste lagen. Je gedrag veranderen, zonder je missie duidelijk te hebben, werkt niet. Voor de toplaag zingeving, gebruikt zij de term missie en geeft aan dat deze sterker is dan jezelf. Missie kan je geluk geven en betekenis en kan anderen inspireren. Dit is het nieuwe leiderschap en het is vooral aan vrouwen om dit te integreren in hun leven. Missie is niet iets wat altijd meteen duidelijk is, het moet van heel diep komen.


Stilte is nodig

Contemplatie en stilte zijn manieren om tot die missie te komen. Dat dit zo werkt, heeft Miek zelf kunnen ervaren doordat ze twaalf jaar lang in een Karthuizer klooster heeft gezeten. Daar heeft ze een mooi boek over geschreven: De Grote Stilte en nu ligt het manuscript klaar voor haar volgende boek over het nieuwe leiderschap dat vooral vanuit een buikgevoel, de intuïtie zou moeten komen. Volgens Miek, hebben succesvolle mensen een sterke intuïtie en blijven ze dicht bij zichzelf. Ze raadt ons aan dat te doen als een soort meditatie: je neemt bij alles wat je doet de tijd om even naar binnen te gaan. Vooral als het leven je door elkaar schudt, is het goed om bij je hart te blijven.

Grenzen

Vrouwen kunnen moeilijk hun grenzen aangeven, wat in een aantal gevallen soms leidt tot een burnout. Dat heeft te maken met de perfectie die ze nastreven en dat zit er collectief ingebakken. Onze huidige cultuur jaagt ons uit ons gevoel en het leven zal volgens Miek, astrologisch gezien, nog sneller gaan. Mensen zullen sneller de weg kwijtraken en het is belangrijk om geaard te blijven. Verder is het belangrijk om vuur te hebben, passie om je missie te realiseren. Passie is een positieve emotie en emoties zijn prima, zolang je ze maar kan sturen. Pijn, verdriet en kwetsbaar zijn, kunnen ook iets moois opleveren: het opent je hart.

Ik kan nog uren blijven luisteren naar Miek, maar helaas is het tijd om te gaan. Geïnspireerd loop ik naar buiten en ik weet dat de nieuwe tijd er is. Het is aan ons dit te leven en er voor te gaan staan. Ik ben er klaar voor, jij ook?

Achtergrond Miek Pot

Miek Pot (1960) studeerde af aan de Universiteit van Leiden als filosoof en historicus. Ze groeit op in katholiek gezin. Als ze geschiedenis gaat studeren in Leiden, voelt ze dat er onder haar opwindende studentenleven een leegte schuilgaat die haDrs.
ar verontrust. Na een verblijf in India (Moeder Theresa Calcutta) trad zij toe tot de orde van de Karthuizers, eerst in België, daarna in Zuid-Frankrijk. Twaalf jaar brengt zij in afzondering en stilte door tot het moment dat zij tot het inzicht komt dat de tijd gekomen is om weer de wereld in te gaan en zich onder de mensen te begeven. Over haar leven als Kartuizer schrijft ze een boek: Naar het hart van mijn ziel.

Aan de hand van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), het Enneagram, de Klassieke Astrologie, het systematisch werken en vooral de Contemplatie begeleidt ze nu mensen naar het transpersoonlijk bewustzijnsniveau. Miek woont nu in België en geeft trainingen en lezingen in het bedrijfsleven.

Voor meer informatie ga je naar Miekpot.com of Rishis.nl.