Interview: Xenia Kasper over ‘Countdown’.

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Om tien uur 's morgens ontmoet ik Xenia in het Ambassade Hotel in Amsterdam. Hartelijk schudt ze me de hand en biecht ze op dat ze net een cola light heeft besteld. Ik begin op slag te glunderen. Ik had namelijk net braaf een kopje thee besteld, maar had liever een cola light gedronken. Het is de eerste van vele gezamenlijke lachbuien die we tijdens het interview zullen hebben. Ik vertel Xenia dat ik regelmatig in de bladen lees dat ze zo'n 'haaibaai' zou zijn en dat ik dat bij haar absoluut niet zo ervaar. Ze begint te glimlachen en bedankt me voor het compliment. "Ik ben vooral strikt bij mensen die mij keer op keer bellen om iets te vragen waar ik al nee op heb gezegd. Ze blijven het dan proberen en dat werkt niet. Dan ben ik inderdaad erg streng en zeg ik: 'Ik heb al nee gezegd en het wordt geen ja. Dus houd op met het verspillen van mijn en jouw eigen tijd.' En dan krijg je dus blijkbaar zo'n naam." Het ziet er niet naar uit dat Xenia zich er erg druk om maakt. Ze haalt haar schouders op en lacht het weg. Dat is tenslotte ook de enige manier om er mee om te gaan. Uiteindelijk draait het voor Xenia om haar gezinsleven. "Mijn dochter Victoria zit op een internationale school, dus zij merkt weinig van de media-aandacht rondom mijn persoon. En mijn echtgenoot zit voor zaken veel in het buitenland en merkt het dus ook niet echt. Het enige waar hij moeite mee had, is toen ik in mijn vorige boek (32 C, 1 man en 2 minnaars) een sexscène in een latexpakje had beschreven en vervolgens in een interview aan onze buurtkrant vertelde dat dat echt was gebeurd. Hij voelde zich toen wel wat bekeken door onze buren", verteld Xenia grinnikend.

Omdat haar man Mick veel in het buitenland zit, voedt Xenia haar dochter Victoria veelal alleen op. "Dat ging eigenlijk heel natuurlijk. Mick is vaak op zakenreis en je kunt met veel beslissingen niet te lang wachten. Natuurlijk hebben we de basis van de opvoeding wel samen vastgesteld, maar voor de rest laat Mick mij vrij." Inmiddels woont Victoria in Bath (Engeland) en dat was ook de reden waarom Xenia Countdown schreef. "In het jaar voordat Victoria uit huis ging, kreeg ik een beetje de blues. Ik zag er heel erg tegenop dat mijn dochter in het buitenland zou gaan studeren en dat leidde bij mij tot inspiratie voor dit boek." Het boek bevat veel van Xenia's eigen ervaringen, maar dat is niet bij alles het geval. Lachend: "Ik ben niet vreemdgegaan, ik ben gelukkig met Mick. Hij twijfelde ook niet toen hij het boek las. Ik denk dat je anders ook niet zo lang bij elkaar bent. Het draait toch om vertrouwen, je weet na zo'n lange tijd wat je aan elkaar hebt. Daarbij speelt mijn leven zich af in de openbaarheid. Als Gordon bij Idols zit, dan ben ik daar ook. Dat is vrij gemakkelijk te controleren. En daarbij: mijn man zit vaak weken achter elkaar in het buitenland, voor hem zou het dus gemakkelijker zijn. Maar ik vertrouw hem volledig."


Hoofdpersoon Eva probeert dochter Kira zoveel mogelijk te leren voor ze zich in de echte wereld begeeft. "Ik ben heel eerlijk geweest over mijn manier van opvoeden. Het heeft ook heel erg geholpen dat Victoria met mij meelas. Als ik een hoofdstuk had geschreven, was zij de eerste die er commentaar op gaf: 'Dat zou niet gebeuren, dit zou anders gezegd worden'. Het mooie was ook dat er een aantal verhaallijnen instaan die niet echt gebeurd zijn, maar waardoor wij wel gesprekken hebben gevoerd die we anders wellicht niet - of juist veel later - zouden hebben."

Xenia voedt Victoria vrij op, in tegenstelling tot haar eigen opvoeding. "Mijn moeder was vrij autoritair, best streng. Maar ik had een erg goede band met haar. Ook Victoria had een innige band met mijn moeder." Grapt dan: "Soms zelfs iets te innig, naar mijn zin. Dan vertelde ze verhalen uit mijn jeugd - bijvoorbeeld over dat ik drie vriendjes tegelijkertijd had - die Victoria wat mij betreft nog niet had hoeven horen." Wat Xenia van haar moeder heeft geleerd, is dat ze grenzen moet kunnen stellen. Dat wilde ze ook aan haar dochter meegeven. "Victoria is heel strikt, weet duidelijk wat ze wil en laat anderen ook niet over haar grenzen gaan. Ze heeft haar eigen mening over bijvoorbeeld roken en drugs. Dat gaat zelfs zo goed dat een aantal vrienden van haar haar daarin volgen: 'Als Victoria het niet doet, dan wij ook niet.' Daarnaast is ze heel erg diplomatiek, ze kan goed bemiddelen. Victoria heeft veel kracht, daar ben ik trots op."

Victoria is enig kind, Xenia niet. Toch is het een bewuste keuze geweest, Xenia wilde geen groot gezin. "Victoria was een erg gemakkelijk kind, was heel lief. Ik realiseerde mij dat ik het geluk nooit weer zou hebben dat ik nog zo'n voorbeeldkind zou krijgen. Ik wilde het gewoon graag goed doen met één kind. Daarnaast voelde ik me soms al schuldig tegenover Victoria, omdat ik zo vaak weg was."

Maar Xenia is niet over alles tevreden. "Ik ben te gemakkelijk geweest met geld. Wij gaven Victoria best veel zakgeld, maar ik stopte haar ook regelmatig wat extra's toe. Nu ze op zichzelf woont, ziet Victoria in dat het noodzakelijk is dat je zuinig met je geld omgaat."

Het was opnieuw een aangenaam gesprek met Xenia. De humor en kracht die je uit haar boeken kan halen, vind je ook terug bij deze pittige vrouw.


Countdown
Kasper, X.
~