Interview: Initiatiefneemster van 'Center for Being'.

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Ik ben doorweekt als ik bij Center for Being aankom. Een charismatische, gebruinde José doet open en ik stap een lichte ruimte binnen waar kaarsen branden. José zet een kop dampende thee voor me neer en ik krijg sokken voor mijn verkleumde voeten. Aan de muur hangen grote foto’s die vertellen over de krachtige energie van ZIJN, in tegenstelling tot alleen maar doen. Een bijbehorende, ingelijste tekst geeft aan dat ZIJN opwindend is, zoals kinderen die spelen in het water van Kenia. Dat ZIJN instinct is, zoals een schildpad op weg naar de Indische Oceaan en dat ZIJN krachtig is, zoals golven die kapot slaan op de kust van Maui.

‘Dit leven is slechts een terugkomdag’. Dat kreeg José ooit letterlijk door. ‘Het leven als tijdelijke leerschool om te ontdekken wie je werkelijk bent’. De missie van José en van Center for Being is de leerschool van het leven te ondersteunen en licht te maken. Want het standaard lesprogramma, het dagelijks leven, is soms al heftig genoeg.

Het menselijk lichaam

Hoe heftig weet José uit eigen ervaring. “Als kind van medici was ik al vroeg gefascineerd door het menselijk lichaam. Frappant is echter dat ik voorheen altijd aan mijn eigen lichaam voorbij ben gegaan. Mijn lijf moest gewoon functioneren zoals ik dat wilde en daarmee klaar.” Ze werkte toen in de reclamebranche. De hoge werkdruk en het feit dat ze niet happy was in wat ze deed, maar niet wist wat ze wel wilde, maakte dat ze drie keer in een burn out terecht kwam. “Ik luisterde niet naar de signalen die mijn lijf aangaf. Dus ik ging gewoon door. Zelfs nog toen mijn toenmalige vriend me moest tillen omdat ik zo moe was dat traplopen al teveel was. Dat gebeurde na een acupunctuursessie waarbij al mijn verdedigingsmechanismes waren weggeprikt.”

Ademen is leven

En toch ging op een gegeven moment de knop om. José nam ontslag en startte haar consultancy in marketing, communicatie en coaching. “Meer tijd en ruimte voor mezelf heeft ervoor gezorgd dat ik ontdekte wie ik werkelijk ben en wat ik werkelijk wil. Transformational Breathing is daarbij doorslaggevend geweest. Ademen is leven, letterlijk! Door volledig gebruik te maken van de ademhalingscapaciteit krijgt het lichaam de zuurstof en levensenergie die het nodig heeft. Het heeft me geleerd te voelen, te zijn en erop te vertrouwen dat er altijd en overal voor mij wordt gezorgd. Het heeft ook mijn weten bevestigd dat er niets is dat zomaar gebeurt. Welke van de aangereikte mogelijkheden ik ook kies, er is geen foute weg. Want ik ben hier om te leren. En het is heerlijk om het leven zo licht te ervaren!” Transformational Breathing werd dan ook de basis van José haar coachingpraktijk, die ze in de loop der jaren uitbreidde met diverse andere behandelingsmogelijkheden.

“Ik vind het fantastisch om mensen te faciliteren in hun proces van bewustwording. En het lichaam vertelt daarbij het verhaal. Waar zit de pijn? Waar voel je de belemmering? Ben je in staat om daar doorheen te bewegen, er doorheen te ademen of heb je de neiging erin te blijven hangen? Hoe mensen in het leven staan, is 1 op 1 af te lezen uit hun ademhaling. Het betekent gelukkig ook dat wanneer je je ademhalingspatroon verandert, je daadwerkelijk je leven kunt veranderen en de wijze waarop je het ervaart.”

Maui

De fascinatie voor het menselijk lichaam, voor anatomie en fysiologie, heeft ervoor gezorgd dat José googlede met de zoekwoorden massage en school. Zo kwam ook de massage therapie school op Maui op het scherm van haar laptop te staan. “In 1997 wilde ik daar al heen, gewoon een gevoel. Maar toen de vriendin met wie ik samen reisde plotseling terug moest, besloten we de trip niet af te maken. Blijkbaar was de tijd nog niet rijp. Negen jaar later had ik goed geld verdiend, het huis verkocht en mijn relatie verbroken en was er in alle opzichten ruimte om de opleiding op Maui te volgen.” Toen Josie, zoals ze daar wordt genoemd, voor het eerst op Maui aankwam, was ze meteen thuis. "Door de hoge trillingsfrequentie van het vulkanische eiland, de aloha spirit, de prachtige natuur en de vrienden die ik daar heb leren kennen. Alles wat ik daar denk, zeg en visualiseer, manifesteert zich enorm snel. Zo kreeg ik binnen drie dagen na aankomst het huis met veranda dat ik had gevisualiseerd, plus de auto die ik graag wilde! Ook ontmoette ik Dutch die een grote liefde is geworden. Maui is voor mij een plek geworden om op te laden en nu denk ik er zelfs over om me er definitief te vestigen.”


“De eilandbewoners zeggen ‘Maui either loves you or spits you out’. Mother Maui verzorgt mij al jaren en dan niet alleen in materiële zin, maar juist in spiritueel opzicht. Onder meer door de Huna-teachings, de verbinding met de natuur en de helende kwaliteiten van de oceaan." Dat José op Maui op haar plek is, blijkt ook wel uit de taal. Zo betekent Aloha: dichtbij de ander ademen. Het is een begroeting waarbij de voorhoofden en neuzen elkaar aanraken en je letterlijk elkaars adem voelt. De ‘Ha’ van Hawaii staat voor adem en de ‘waii’ betekent stroom. Het zijn juist die elementen die zo'n belangrijke rol spelen in het leven van José. Het gevoel om in 1997 naar Maui te gaan, viel zo negen jaar later helemaal op z'n plek.

Kijk voor meer informatie op: Gunagala en op Center for Being