Freek is Joseph!

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Het was een spannende race, want zowel John als Freek waren favoriet bij de jury. Erwin van Lambaart koos 'op gevoel' voor Freek, maar Paul de Leeuw en Willem Nijholt kozen voor John. Pia Douwes, die wekenlang met de jongens had gewerkt, hield wijselijk haar mond. Zij sprak haar voorkeur niet uit. Maar het publiek koos voor Freek. Dolgelukkig trok hij de Amazing technicolor dreamcoat aan, om voor de eerste keer iedereen te laten horen dat ze de juiste keuze hebben gemaakt.

Aan deze kleurrijke jas is ruim een maand lang gewerkt en is helemaal met de hand gemaakt. Maar naast dat hij in de musical deze jas aan heeft, loopt hij ook regelmatig in niets anders dan een weinig verhullend lendedoekje over het podium. Freek: "Ik vind het enger om de jas te dragen dan het lendedoekje, maar dat komt omdat de jas zoveel waard is." Freek geeft aan dat het nog niet echt tot hem doordringt allemaal. "Maar dat zal de komende dagen wel komen. Vlak voor de bekendmaking van de winnaar dacht ik eigenlijk niets. Het was heel stil in mij en ik liet het allemaal maar op me afkomen." Tijdens de show werd Freek door Paul vergeleken met Pia Douwes: "Als iemand mij als 'de nieuwe Pia' beschouwd, kan ik dat eigenlijk alleen maar als compliment opvatten."


De eerste musical van Andrew Lloyd Webber, Joseph and the amazing technicolor dreamcoat, was voor dit programma nog niet heel bekend bij het grote publiek. Toch durfde Erwin van Lambaart het aan om bij deze vijf miljoen euro kostende musical, de beslissing voor dé hoofdrolspeler te leggen bij het publiek. Paul de Leeuw: "Men hoeft de musical niet te kennen. De hoofdrolspeler moet kunnen dansen, zingen en spelen en dat konden de laatste vijf finalisten zeker." Pia vult aan: "En het verhaal zelf is eeuwenoud..."

Frits Sissing heeft de afgelopen weken de liveshows gepresenteerd: "Het was echt fantastisch. Omdat dit de tweede keer was, zat ik er beter in. Toch was het wel anders. De vrouwen in Op zoek naar Evita waren toch emotioneler dan de mannen. We hebben er dan ook hard aan moeten trekken om de emotie bij de mannen eruit te krijgen. Maar daar zijn we uiteindelijk wel in geslaagd. Het was echt een feestje om te doen!"


Mathijs

John is een goede verliezer en is zijn gevoel voor humor in elk geval niet kwijtgeraakt. Wanneer hem wordt gevraagd of hij opnieuw zal meedoen als een dergelijke 'verkiezing' voor bijvoorbeeld de hoofdrol van Miss Saigon wordt georganiseerd, antwoordt hij: "Ik ga er dan vanuit dat ik voor de rol wordt gevraagd", waarmee hij de lachers op zijn hand krijgt. John komt er dus wel, ook zonder deze hoofdrol. Want dat hij kan zingen, spelen én dansen, heeft hij wel bewezen. Maar ook de overige finalisten van Op zoek naar Joseph gaan hard aan de slag. Mathijs, die afviel in de kwart finale, heeft een rol gekregen in het ensemble van Joseph and the amazing technicolor dreamcoat. Mathijs: "Ik ga heel hard blijven werken en hopen dat ik misschien nog een understudy rol in deze musical kan bemachtigen. Maar Erwin (van Lambaart, red.) heeft me vandaag nog een kaartje gegeven met daarop de tekst dat hij me nog zeker in veel van zijn producties zal terugzien. Dus ik ben heel blij."

Op 12 december gaat de musical in première. Kijk voor kaartverkoop op de website van Stage Entertainment. Kijk voor meer informatie over Op zoek naar Joseph op de website van de Avro.