Verdachten aanslagen 9/11 bekennen schuld

De maatschappij door Redactie Ze.nl

GUANTANAMO - Het vermeende brein achter de aanslagen van 11 september 2001 op New York en Washington, Khalid Sheikh Mohammed, en vier andere hoofdverdachten willen volledig schuld bekennen.

Ze hebben dat maandag schriftelijk laten weten, aldus de rechter van het militaire tribunaal waarvoor het vijftal terecht staat.

Volgens rechter kolonel Stephen Henley maakten de verdachten hun standpunt bekend tijdens de voorbereidende zitting. "We willen onze tijd niet verspillen met moties'', zei Khalid Sheikh Mohammed volgens Amerikaanse media tegen de rechter.

De aankondiging kwam enigszins als een verrassing, al hebben de verdachten wel steeds aangegeven niet te willen samenwerken met de aan hen toegewezen militaire advocaten.

Doodstraf

Het vijftal kan de doodstraf krijgen indien ze schuldig worden bevonden. De verdachten zitten vast op de Amerikaanse marinebasis aan de Baai van Guantánamo op Cuba. Hier houden de Verenigde Staten circa 250 terreurverdachten vast.

De toekomst van de militaire tribunalen en het detentiekamp is onzeker. Aankomend president Barack Obama is voorstander van een snelle sluiting van de gevangenis na zijn beëdiging.

*Geloof jij dat????