Interview met Rita Verdonk

De maatschappij door Redactie Ze.nl
Ondanks jouw inspanningen, lijkt het soms alsof het maar niet lukt om Trots op Nederland goed van de grond te krijgen, klopt dit?

In 2008 was het inderdaad moeilijk om met goede en positieve dingen voor de dag te komen, dat komt onder andere door een paar incidenten. Ik heb ook niet voor niets 2008 het jaar van het afscheid genoemd en 2009 het jaar van de aanval. We hebben een visie, wij zijn met ruim tweehonderd mensen met Trots op Nederland bezig. In 2010 doen we mee met de gemeenteraadsverkiezingen en in 2011 met de Tweede Kamerverkiezingen. De mensen zullen dit jaar weer volop van mij horen.

Heb jij het gevoel dat je nu de pijlers van jouw partij volop hebt neergezet?

Ja ik heb nu ook voldoende pijlers. Mijn eerste pijler is: Het karakter van Nederland bewaren. Wij vinden dat er veel te veel wordt toegegeven aan iedereen die nieuw komt wonen in ons land. Wij stellen iedere keer weer onze eigen normen en waarden ter discussie, daar moeten wij nu maar eens mee stoppen.

De tweede pijler is: de tien bekende problemen in Nederland nu echt eens oplossen. Ik denk aan bijvoorbeeld onderwijs, zorg, veiligheid, immigratie, integratie, mobiliteit, samenwerking, werkomgeving, duurzaamheid en economie.

En de laatste pijler: wij vinden dat de burger weer betrokken moet worden bij de politiek. Dat doen wij door een interactieve website en ik ben één tot twee avonden in de week in het land. Dat geeft volop de gelegenheid voor mensen om mee te praten en te doen. In 2008 bestond mijn partij uit drie mensen. Nu zijn wij met tweehonderd en hebben een database van ongeveer 12000 mensen.

Wij zijn ook bezig met professionalisering. Er zijn op dit moment zo veel mensen actief, dat men nu vooral moet leren zijn eigen taak te volbrengen. Dat voorkomt ruis. Ik ben nu ook druk bezig om hier een heldere structuur in aan te brengen. Heel belangrijk daarbij is dat iedereen zich realiseert dat vrijwillig niet vrijblijvend is.

Als het het zover komt dat Trots op Nederland een grote verkiezingszege behaalt, met welke partijen zou jij dan willen regeren?

Ik denk vanuit inhoud, de eerder genoemde problemen wil ik echt oplossen. Ik ben politicus voor de mensen in het land, ik luister naar de mensen in het land. Het maakt mij niet uit wat ze daar in Den Haag van vinden. Dus ik kijk ook met welke partijen ik de meeste van mijn beloftes aan mijn kiezers kan nakomen. Met die partij ga ik in zee. Ik geloof ook niet meer zo in links en rechts. Ik kan het, als het om zorg gaat, uitstekend vinden met de SP. Als het gaat om om ondernemerschap, dan zit ik op een lijn met de VVD. Als het gaat om bestuurlijke vernieuwing, zit D66 op mijn lijn. En wat betreft integratie en immigratie, daarin heeft de PVV mijn lijnen overgenomen. Dat zie je ook terug in het stemgedrag van hun kiezers.

Heb je veel gemeen met de PVV ?

Nee, wel vind ik dat de PVV heldere taal spreekt. Maar waar wij voor staan, zijn mensen die mee willen doen in de samenleving. Die hun eigen broek op houden en die zien wat voor kansen Nederland hen biedt. Verder respecteer ik iedereen in zijn of haar geloof.

Een paar vragen over jouw visie als het gaat om emancipatie. Veel Nederlandse vrouwen werken over het algemeen nog parttime en vinden dit wel goed. Ook al liggen er genoeg kansen om carrière te maken of om topfuncties te bekleden, hoe kan dit ?

Dat is niet nieuw hoor, dat was al zo in de tijd dat ik begin jaren negentig voor justitie werkte. Toen heb ik geprobeerd om vrouwen op bepaalde posities te krijgen en ik wist zeker dat ze dit konden. Ik heb geprobeerd om de juiste voorwaarden te creëren om vrouwen op topposities te krijgen. Maar vrouwen verkopen zichzelf slecht en twijfelen veel meer dan mannen. Zij voelen zich vaak schuldig ten opzichte van hun thuissituatie.

Ik denk dat als het om carrière gaat, vrouwen ook wat harder moeten worden. Ik vind bijvoorbeeld de hele discussie die nu speelt, over weer een verlenging van het zwangerschapsverlof, te gek voor woorden. En dat er nu ook nog wordt gesproken over vaderschapsverlof, dat vind ik ook echt te gek voor woorden.

Is de Nederlandse vrouw lui?

Nee, de Nederlandse vrouw is niet lui. Ze doet heel veel vrijwilligerswerk op bijvoorbeeld scholen. Gelukkig maar, want zo blijven de scholen ook nog een beetje draaien. Wat ik wel vind: de Nederlandse vrouw heeft niet voldoende ambitie.

Hoe kan dit?

De Nederlandse vrouw is niet lui, maar makkelijk. Dat 'kopje thee' als de kinderen uit school komen, is heilig hier in Nederland. Ik geloof heel erg in rechten en plichten. Als jij op kosten van de belastingbetaler een studie hebt gevolgd en er na een aantal jaar voor kiest om volledig voor je kinderen te zorgen, dan kan je je afvragen: is dat niet zonde van mijn capaciteiten?

Maar jouw partij staat toch ook voor dat kopje thee? Nederlandse normen en waarden?

Ik vind wel dat je moet zorgen dat jouw kinderen dat kopje thee krijgen na schooltijd. Maar dat kopje thee kan ook door iemand anders gezet worden.

Is er nog hoop voor de Nederlandse vrouw om in topfunties te komen ?

Natuurlijk! Gewoon doorgaan, niet geloven in het 'glazen plafond', dat is een uitvinding van mannen. Helm opzetten en doorgaan!

Jij hebt een uitgesproken persoonlijkheid, merkt jouw omgeving, met name jouw kinderen, hier wel eens de gevolgen van?

Natuurlijk! Gelukkig hebben mijn kinderen niet dezelfde achternaam, dat scheelt wel heel veel. Maar het is natuurlijk wel een hele zware periode voor hen geweest. Bijvoorbeeld met mijn 24 uurs beveiling. Maar ook tijdens mijn ministerschap: ik was toen veel weg, ook in het weekend. Hiermee heb ik mijn kinderen ook vaak tekort gedaan. Nu is er wat meer evenwicht en kan ik ook wat vaker spontaan iets met hun ondernemen.

Ze hebben al die tijd wel achter jou gestaan ?

Ja, ze staan nog steeds allebei achter mij.

Als je nou terugkijkt naar de afgelopen periode: het verlaten van de VVD, het opstarten van Trots op Nederland. Zijn er dan achteraf misschien dingen waarvan je nu zegt: 'Dat had ik toch willen doen'?

Nou, ik had niet die incidenten binnen Trots op Nederland willen meemaken, dat lijkt me duidelijk.

Hoe had je die incidenten van de afgelopen periode binnen Trots op Nederland kunnen voorkomen?

Sommige dingen zijn niet te voorkomen in het leven. Ik kan alleen maar zeggen dat van mij het afscheid van bepaalde personen niet had gehoeven. Maar goed, er zijn dingen gebeurd, het is niet anders. Ik heb dat verwerkt en met Kay (van der Linden, red.) heb ik nog heel goed contact. Het zijn pijnlijke dingen. Natuurlijk, daar lig je van wakker, maar je moet ook weer door.

Had het afscheid van de VVD ook niet gehoeven ?

Als er gewoon met mij was samengewerkt en mét mij was gepraat, in plaats van alleen maar over mij, dan had dit niet hoeven gebeuren.

Lees ook: Rita Verdonk in the spotlights!

Meer lezen over vrouwen in de Nederlandse politiek? Lees het interview met Agnes Kant en de gastcolumn van Marianne Thieme!