WELKOM: Vooruitgang?

De maatschappij door Redactie Ze.nl

"Ik drink nooit whisky weet u, ik ben meer van de rode wijn. Heel af en toe, op een bijzondere avond met mijn man."

"U bedoelt .." Hij grijnst "Ach, of course, ik ken die momenten als geen ander, sinds ik met de liefde van mijn leven woon hebben wij... pardon, daar kan ik het niet over hebben."

Natuurlijk, dat begrijp ik. Wat een prachtige omgeving, bijna sprookjesachtig. Vindt u het goed als ik begin?

I'm all yours.

Uw denkwijze wordt door sommigen gezien als zweverig en ouderwets heb ik begrepen?

"Ik word er vaak van beschuldigd, dat ik niet in het heden leef, of dat ik zou willen terugkeren naar een verleden dat alleen in de fantasie bestaat. Ik zou geen vertrouwen hebben in de technologie en het rationalistisch denken en blijven steken in een zandbak van bijgeloof en irrelevante spiritualiteit ja, dat heb ik maar al te vaak gehoord. Maar geloof mij, ik weet precies naar wat voor muziek mijn zoons luisteren!" Lacht hij.

U vindt dat het onderwijs tegenwoordig te veel gebaseerd is op het denken in plaats van het voelen?

"Ik denk dat morele en culturele waarden in het leven worden onderschat. Het is mijn wens om een brug te slaan tussen het intuïtieve en het rationele denken, tussen lichaam, denken en ziel.

Het rationalisme wordt daarintegen overschat. Natuurlijk zijn het rationalisme en de rede onmiskenbare elementen in het leven. Ik geloof echter dat de mens een tweedelige aard heeft: hij staat met zijn voeten op de grond en met zijn hoofd in de wolken."

U bent voorstander van alternatieve therapieën, dat zal lastig voor u zijn, gezien men dat binnenkort wil verbieden.

"Ik ben inderdaad een groot voorstander van homeopathie en alternatieve therapieën. Ik geloof dat wij zijn vergeten wat de natuur te bieden heeft.

De moderne geïndustrialiseerde geneeskunde is geneigd mensen op puur mechanistische wijze te behandelen. De traditionele geneeskunde behandelt elke patiënt als individu en erkent die diepere, onzichtbare elementen in onze menselijkheid die eveneens genezing behoeven.

Het beste lijkt mij echter een combinatie van de moderne geneeskunde met de traditionele geneeskunde. Integratie van deze twee zou in mijn ogen zeer gunstig voor de patiënt zijn. Kijk naar mij, ik maak al jaren gebruik van alternatieve therapieën. Ik ben 61 en kerngezond!"

Ja, het moet natuurlijk 'wetenschappelijk bewezen' zijn, als u begrijpt wat ik bedoel.

"Ik blijf altijd verbaasd hoe fanatiek het achterhoedegevecht wordt gevoerd door degenen die een haat hebben ontwikkeld tegen alles wat niet wetenschappelijk kan worden ‘bewezen’, zelfs als gebleken is dat het gunstig is voor de patiënt. Dit achterhoedegevecht wordt zo fanatiek gevoerd, dat het praktisch onmogelijk is enige financiële middelen van officiële instanties of zelfs liefdadigheidsinstellingen los te krijgen om een degelijk onderzoek in te stellen naar de doelmatigheid van dergelijke complementaire behandelwijzen."

U bent niet blij met de moderne architectuur, oftewel, hoe steden tegenwoordig worden gebouwd. Mijn middelste dochter wil later architect worden. Wat is uw advies voor haar?

"Wellicht ben ik te traditioneel, maar mijn advies voor haar zou zijn: zorg dat je het beste van het oude met het nieuwe kunt integreren. Een combinatie van natuur en architectuur, van oude culturen met nieuwe. En realiseer je dat ieder land zijn eigen identiteit heeft en ook mag behouden, maar vergeet tegelijkertijd niet dat wij enorm veel kunnen leren van andere culturen. Zorg voor een plek waar men niet naast elkaar leeft, maar met elkaar."

U bent inmiddels ook actief op het internet, bent u daar wel een voorstander van?

"Een van de krachtige punten van internet is dat het vele gemeenschappen in staat stelt samen te komen, om ervoor te zorgen dat ieders acties gezien worden en ertoe doen. Dus ja, internet is momenteel van groot belang voor mij.

Het doel van mijn website www.rainforestsos.org is om de regenwouden te beschermen. Het is niet alleen een milieu probleem, maar ook een sociaal en economisch probleem. Ik hoop dat wij het met z’n allen nog op tijd op kunnen lossen."

Dit ‘nep’ interview met Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Wales is te danken aan mijn grote fantasie, een waanzinnig artikel in Ode magazine en de website RainforestSOS

Mij rest de vraag: is vooruitgang werkelijk vooruitgang? Of achteruitgang?
Wat denkt jij? En hoe vinden wij de balans weer terug indien nodig?