Nieuw licht op nieuws: Ronald Jan Heijn (II)

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Ronald Jan Heijn is voormalig hockeyinternational en zoon van Gerrit Jan Heijn. Hij is de oprichter van spiritueel centrum Oibibio en maker van de film Staya Erusa. Zijn missie: het creëren van een ruimer bewustzijn. In het vorige interview benoemde hij dat het nieuws alleen kan veranderen als wij als samenleving onze visie veranderen.

Wat viel je op in de media afgelopen week?

"Opvallend waren de zaken rond Koos H. en Lucia de Berk. Bij allebei was sprake van de bekende tunnelvisie. Bij Lucia is dat nu ook aangetoond. De kapstok waaraan destijds alle feitjes moesten worden opgehangen stond al klaar: zij is schuldig. En vervolgens blijken al die feiten veel beter te passen op een andere kapstok: zij is 100% onschuldig. Maar ook bij het media-programma van Peter R. de Vries gebeurt dit principe. De Vries wil bewijzen: Koos H. is nog steeds een levensgevaarlijke seriemoordenaar. Maar wat zou er met ons gebeuren als wij dertig jaar worden opgesloten en er niet naar ons wordt omgekeken? Worden wij daar een beter mens van? Ik denk het niet. Tevens vertelde Koos H. dat hij al dagen onder invloed was van cocaïne als hij zo’n moord pleegde. Ben je dan helemaal jezelf of heeft de coke ook grote invloed? En wat bleek: na zo’n moord schaamde hij zich kapot. Hiermee geeft hij toch aan dat hij wel gevoel en een geweten heeft? (Voor alle duidelijkheid: ik praat zijn daden niet goed, integendeel, deze zijn verschrikkelijk.)"

"Je zou ook een documentaire kunnen maken over het belang van goede begeleiding van een gedetineerde zodat er aan genezing gewerkt kan worden. Maar bij SBS 6 stond een andere kapstok klaar, ‘Koos H. is een vreselijke seriemoordenaar’, en vervolgens werden er beelden bij gezocht. Dat gebeurt niet expres, maar heeft te maken met de gehanteerde levensvisie. Want ook ons strafrecht is gebaseerd op vergelding. Iemand heeft iets gedaan en vervolgens moet hij daar voor boeten. Maar als je weet dat we hier op aarde zijn om lessen te leren, dan kun je toch iemand niet opsluiten en vervolgens de sleutel weggooien? Dat is – in deze laatste visie althans – vrij barbaars. Dus iedereen, de media en het strafrecht, maar ook de andere delen in de samenleving, werken mee aan deze manier van denken. Vandaar dat ik vorige keer schreef: we krijgen de media die we verdienen. We moeten met zijn allen veranderen en ruimer gaan denken."

Hoe ziet die ruimere visie er precies uit?

“Dat begint met de visie op het leven. De zin van het leven is het omzetten van onwetendheid in inzicht. Als mensheid zitten we al miljoenen (!) jaren in een geestelijke evolutie. Er is een fysieke evolutie, die Charles Darwin heeft beschreven, maar wat daaraan ten grondslag ligt is de geestelijke. Alles is een, alles is energie. We komen uit hetzelfde voort en die energie heet bewustzijn. Wij zijn met elkaar verbonden, maar we ervaren het nog niet, omdat we nog steeds denken en leven in afgescheidenheid: ik en de ander. De goeden en de slechten, zij en wij, etc. Daarom kunnen we nog steeds zo makkelijk denken dat de criminelen slecht zijn en wij goed. En daarom kunnen wij hen ook zo makkelijk wegstoppen. Terwijl wij niet anders zijn dan de crimineel."

"We hebben allemaal al een hele lange weg achter de rug, al duizenden levens! Het is onze ziel die eeuwig is en elke keer een nieuwe persoonlijkheid neerzet (wet van reïncarnatie). Net zolang totdat we volledig inzicht hebben in de wetten van het leven. Vandaar dat een baby niet blanco geboren wordt, maar dit alles onbewust met zich meedraagt, wat weer naar voren komt door zijn intuïtie. We zijn alles al geweest: man, vrouw, wit, zwart, geel, moordenaar en slachtoffer. Dus er bestaan geen goede en slechte mensen. Er bestaat slechts verschil in geestelijke ontwikkeling, in dingen die we al bewust zijn en waar we meester over zijn geworden. Dat betekent dus niet dat de crimineel minder ver is in zijn geestelijke ontwikkeling. Wel kunnen er bepaalde processen zeer hardnekkig zijn. Een voorbeeld uit de ‘normale’ maatschappij is Tiger Woods. Het feit dat hij aan seksverslaving leidt, wil nog weinig zeggen over de rest van zijn menszijn. Is Tiger ‘slechter’ dan wij? Ik denk het niet. Zo ook: is een dief ‘slechter’ dan wij? En een moordenaar? Hij is in ieder geval veel meer dan die ene moord die hij gepleegd heeft."

Hoe ziet het nieuws van de toekomst eruit?

"De huidige media berichten ons graag over spectaculair nieuws. De vermoorde Theo van Gogh werd bijvoorbeeld afgebeeld met twee messen in zijn buik. Als je als redactie moet beslissen over het plaatsen van zo’n foto, stel je zelf dan de vraag: 'Als het mijn vader, broer of zoon zou zijn, zou ik de foto dan plaatsen?' Als het antwoord ‘nee’ is, waarom dan wel voor iemand anders? Ethiek gaat dan voor commercie of andere belangen. Journalisten zijn daarnaast vaak gefocust op het behalen van de primeur en dan ontstaat er een hijgerigheid wat de objectiviteit niet te goede komt. Emoties, sensatie, de eerste willen zijn: het zijn allemaal verleidingen die vaak worden goedgepraat met de dooddoener dat dit is wat het publiek wil."

"Vanuit een ruimere visie zou het nieuws vanuit veel meer invalshoeken benaderd worden, zouden er meer positieve zaken aan bod komen, zou er meer inzicht zijn in wat werkelijk belangrijk is. Kortom: het nieuws zou meer uitgebalanceerd zijn en door de media gebracht worden vanuit respect: zowel voor het onderwerp als voor het publiek."

Meer weten?

Lees deel 1 van dit interview: Nieuw licht op nieuws: Ronald Jan Heijn (I).
VrOuw.nl interviewde Ronald Jan Heijn eerder over de film Staya Erusa en spiritueel centrum Oibibio, lees: Interview: Ronald Jan Heijn.

Over twee weken: het slot van deze serie.